Hij stond al in onze stijlgids. De F Podium is het langverwachte worldcup wapen met voor achtervering. Al twee jaar lang zien we af en aan plaatjes verschijnen van een ultra lichtgewicht met Mondrakers typische ‘forward geometry’. En nu is hij te koop.

Dat fietsen langer en worden is niets nieuws. Zeker zodra een model meer dan 130 millimeter veerweg krijgt draait het momenteel vooral om steeds langer wordende reach, korte achtervorken en het liefst een zo steil mogelijke zitbuis. In de conservatieve wereld van de cross-country loopt het vaart niet. Rijders zijn terughoudender en willen vooral een heel snel stuurgevoel. En dat je met steile hoeken. lui beest voelt nu eenmaal niet super sportief aan over het algemeen. De praktijk wijst echter anders uit en daarom zijn we er in de stap die Mondraker nu zet in de markt.

Lang en lui

De F-Podium omarmt het Forward Geometry concept volledig. Dit houdt in een 480 mm reach (maat L) en dat is al snel 20/25 mm meer dan momenteel standaard is. Het balhoofd blijft met 100 mm lekker laag en de balhoofdhoek schuift naar 68 graden. Niet extreem, wel aan de luie kant voor een XC bike waar de norm meestal tussen de 71 en 69 ligt. De zitbuis is effectief 76.5° en dat behoorlijk steil. Hoe rechter de zitbuis, hoe makkelijker het klimmen. De core business voor een XC racer.

Zero suspension

Mondrakers nieuwe raket is niet alleen lang en vooruitstrevend qua cijfertjes. Ook de gewichten liegen er niet om. De fiets is verkrijgbaar in 4 uitvoeringen waarbij het topmodel maar net de 9.5 kilo aantikt. Serieus licht voor een 29er dus. Het veersysteem, Zero-suspension-system is redelijk vergelijkbaar met de overige Mondraker modellen. Het systeem werkt met een dubbele link welke beide de Fox demper aansturen. De demper is intern getuned om beter samen te werken met de veereigenschappen van het frame. Zoals je bij cross-country fietsen gewend bent heeft ook dit model 100 millimeter vering voor en achter. Net als een op het stuur bedienbare lockout voor beide dempers.

De F-Podium was al een tijdje te spotten in het worldcup circuit

Modellen en uitvoeringen

Momenteel is de F-Podium enkel verkrijgbaar in carbon. Zowel het voorframe, de achtertrein als de link zijn van carbon. Het frame is ‘one-by’ specifiek. Een voorderailleur monteren is dus geen optie. De fiets is compleet verkrijgbaar in vier maten (S tm XL) en in vier uitvoeringen. Het ‘basismodel’, de F-Podium komt met een GX-Eagle groep en mavic wielen terwijl het topmodel de F-Podium RR SL is uitgerust met de AXS groepset en carbon Bike Ahead wielen.

F-Podium RR SL

F-Podium RR

F-Podium R

F-Podium