Als de naam Bram Tankink valt gaat het meestal over zijn lach en grappige interviews. In het boek Tank leren we ook de persoon achter die lach kennen. Het 333 pagina’s dikke boek vertelt het levens- en wielerverhaal van de inmiddels gestopte wielrenner.

Tank

‘Alweer een boek over een wielrenner? Tegenwoordig schrijft iedereen maar een boek’, was de eerste reactie die ik kreeg toen ik de kaft van Tank liet zien. Ik moet de persoon in kwestie wel een beetje gelijk geven, want het regent de laatste tijd wielerboeken. In tegenstelling tot het boek van Lieuwe Westra (vooral over zijn depressies), Thomas Dekker (voornamelijk over doping) en bijvoorbeeld Sven Nys (over leiderschap) gaat het boek van Bram Tankink niet specifiek over één onderwerp. Is het daarom saai? Nee, verre van.

Schrijver Ralph Blijlevens volgde regiogenoot Tankink op de voet. In het voorwoord weet je al gelijk waar je aan toe bent: ‘Dit is geen boek over doping en dit is ook niet het verhaal van een ex-renner die een boekje opendoet over anderen. Het gaat niet over drugs, glitter en glamour. Het is niet het verhaal van een wielrenner die er van kleins af aan droomde om wereldkampioen te worden en dat vervolgens ook werd. Het gaat ook niet over een gevallen renner die is gesneuveld onder roem en druk., en die vervolgens afgleed in depressies, drugs, slaapmiddelen en andere ellende.”

Boek vol anekdotes

Tank cover

Het boek Tank geeft een mooi kijkje in het leven van Tankink. In chronologische volgorde gaat het over zijn jeugd, zijn eerste sporten (hij begon door zijn vader met atletiek en kwam via het mountainbiken op de weg terecht) en over zijn eerste stappen in de profwereld. Maar het gaat niet alleen over wielrennen. Het gaat ook over zijn vader die op jonge leeftijd overleed, over zijn zus Annemiek die spastisch is en over zijn vrouw Vera en hun vier kinderen.

Tank bevat veel mooie anekdotes, zoals we van de oud-prof gewend zijn. In 2001 werd Tankink prof bij Domo Farm-Frites en ontmoette hij op de luchthaven van Brussel voor het eerst zijn ploeggenoten. ‘Wie is dat dan?’ vraagt Tankink aan Koos Moerenhout in de auto. ‘Nu maak je toch een grapje, neem ik aan?’ Tankink schudt zijn hoofd. ‘Dat is Johan Museeuw. Ik zal maar niet tegen de rest van de groep zeggen dat je dat niet wist..’

Verwacht geen smeuïge dopingverhalen of sneren naar oud-ploeggenoten. In Tank regent het anekdotes en interessante verhalen, maar wordt er met geen woord gerept over het D-woord. Dat is ook niet nodig, want daar zijn al genoeg boeken over geschreven. Tank leest gewoon lekker weg en blijft boeiend. Een leuk cadeau voor onder de kerstboom!

Tank is voor €21,99 hier te bestellen.