Het Procycling Jaaroverzicht 2018 is vanaf nu online en in de winkel verkrijgbaar. In het 172 pagina’s dikke overzicht lees je alles over het prachtige wielerjaar 2018 en blikken we met het vrolijke duo Roy Curvers en Bram Tankink in een dubbelinterview terug op de belangrijkste wielergebeurtenissen van het afgelopen seizoen. “We hebben heel wat onzin uitgekraamd”, zegt Curvers. “Koop Procycling, dan kunnen jullie beoordelen of het klopt”, vult Tankink hem aan. Hieronder lees je alvast wat passages uit het verhaal.

Dubbelinterview Tankink en Curvers

Tankink (39) heeft zijn laatste wielerkoers als prof al gereden. Curvers (38) plakt er nog één jaar aan vast. Léon de Kort en Thomas Olsthoorn spraken de twee ervaren renners die normaal in de schaduw staan van de kopmannen, maar nu samen uitgebreid aan het woorden komen over het afgelopen seizoen, hun drijfveren en afscheid nemen.

Het wielerjaar 2018 werd lang in de greep gehouden door de salbutamol-zaak van Chris Froome. Tijdens de Vuelta a España 2017 werd er een te hoog gehalte van het astmamiddel gemeten, waarna Froome de hele wielerwinter in het middelpunt van de belangstelling stond. Froome mocht meedoen aan de Giro (die hij won) en werd een week voor de Tourstart definitief door de UCI vrijgesproken. Curvers: “De media gingen los, maar voor ons is het nooit duidelijk geworden wat er precies speelde. Waarom pakte de UCI niet door, als het een positieve controle was? Dat is slecht geweest voor de geloofwaardigheid van de sport.”

Hebben jullie het weleens gebruikt?
Bram: “Ik ben zeker een salbutamol-gebruiker. Haha! Maar ik zuip niet in één keer zo’n heel flesje leeg.”

Roy: “Duizend pufjes, waarom zou je dat doen? Dat gaat je niet helpen.”

Bram: “In zijn boek vertelde Lieuwe Westra heel stoer: ‘Er waren renners die vier pufjes namen en zwalkend de bus uitstapten.’ Ik weet niet wie het bedacht heeft, Lieuwe of de schrijver, maar ik heb ook soms drie pufjes genomen en daar merkte ik niets van. En van een vierde pufje werd ik evenmin high. Gebruik jij salbutamol, Roy?”

Roy: “Ik heb het wel gebruikt, ja.”

Bram: “Als je niet afhankelijk bent van dat spul, doet het je niets. Ga je heel veel achter elkaar nemen, dan krijg je uiteindelijk wel hartkloppingen. Maar dat is niet wat je wilt volgens mij.”

Quick-Step, Terpstra en Dumoulin

De succesvolste ploeg van 2018 is ongetwijfeld Quick-Step. “Als je zoals Quick-Step veel wint, krijg je ook als eerste de keuze uit talenten. Fabio Jakobsen had volgens mij veel opties, maar koos bewust voor Quick-Step. Er zijn veel talenten die naar het team van Lefevere willen omdat ze weten dat ze bij die ploeg kunnen winnen”, zegt Tankink. Iemand die de stal van Lefevere verlaat is Terpstra. De Nederlander won dit jaar de E3 Harelbeke en de Ronde van Vlaanderen. Tankink heeft niet meer dan lof voor zijn prestaties. “Het klinkt misschien gek, maar hij heeft heel veel moeite met positioneren. In het eerste deel van Vlaanderen of Roubaix rijdt hij vaak achterin het peloton. Dan denk ik: Jezus, wat doe je hier? Maar uiteindelijk is hij zo sterk dat hij altijd weer vooraan komt.”

Roy Curvers en Bram Tankink

Er viel dit jaar meer Nederlands succes te vieren, zoals de podiumplaatsen van Tom Dumoulin in de Giro en de Tour. In de Giro moest hij zijn meerdere erkennen in Chris Froome, terwijl Geraint Thomas in de Tour hem te snel af was. “Thomas kan in mijn ogen weleens de man voor de komende jaren worden. Die kan gerust drie ronden op zijn naam brengen. Juist voor renners als Froome en Vincenzo Nibali is de tijd voorbij”, vertelt Tankink. “Eigenlijk heeft Sky een matte Tour gereden. Ze hebben nooit aangevallen en altijd verdedigd. Als Tom geen materiaalpech had gehad in de rit naar Mûr de Bretagne had hij in het klassement veel korter op Thomas gestaan. Dan had ik moeten zien of ze bij Sky nog zoveel vertrouwen in Thomas hadden gehouden”, voegt Curvers daaraan toe.

Het hele interview lees je uiteraard in het Procycling Jaaroverzicht. Voor €9,95 haal je de gids – met alle hoofdrolspelers van 2018 aan het woord – in huis. Bestellen doe je hier.