Hoe je het ook bekijkt, het was hoog tijd voor een oogscreening. Ik heb mijn uiterste best gedaan om het zo lang mogelijk uit te stellen, onder het motto dat ik alles nog prima zie. Dat is in de grote lijnen ook zo, maar dat er ruimte voor verbetering was wist ik zelfs al vóór de meting. De afgelopen perioden liet ik de sterkte van mijn ogen bepalen en vroeg ik Optiek van Wely in Roosendaal om advies.

Achteruitgang verzekerd, tijd voor een oogscreening

Hoe ouder we worden, hoe meer onze ogen veranderen. Dat heeft vooral te maken met het intensieve gebruik (veel pc en smartphone), maar ook erfelijkheid speelt hierin een rol. Ik was absoluut van mening dat ik alles prima zag. Misschien niet meer zo scherp van ver af, maar ik mis absoluut geen fietsbordjes tijdens mijn fietsrit en ook auto’s of voetgangers zie ik niet zomaar over het hoofd. Dat betekent nog niet dat ik alles scherp zie, ben ik achter gekomen tijdens de oogmeting.

Na de voormeting, oogdrukmeting, kijkanalyse, oogmeting, oogbalansmeting, optometrist gezondheidscheck, netvliesscreening kreeg ik een persoonlijk advies. Uit de test blijkt dat ik aan beiden ogen -1,25 te kort kom en dus er is best wel iets te winnen.

Nachtlenzen zijn ideaal voor fietsers

Uit alle opties die er zijn, werd mijn aandacht vooral getrokken door de nachtlenzen. Dit zijn contactlenzen die je alleen ’s nachts draagt. Overdag zie je dus scherp, zonder het dragen van een bril of contactlenzen. Ideaal wanneer je fanatiek sporter bent en net zoals ik liever geen bril wil dragen. Ik heb de vier opties even tegen elkaar afgewogen in onderstaande tabel:

 

 

Bril
Daglenzen zachtDaglenzend hardNachtlenzen
ComfortGoedGoedMinderIn het begin even wennen
PluspuntenScherp zicht, alles is te corrigerenElke dag een verse lensScherpste zicht onder de lenzenGeen correctie nodig overdag
MinpuntenIets op je gezichtNiet beschikbaar voor iedere sterkteComfort is echt minder.Eerste weken een discomfort
prijsAfhankelijk van sterkte en monteurVanaf €33,- per maandVanaf €110,- per lensVanaf €39,- per maand

Wat zijn nachtlenzen?

Nachtlenzen veranderen tijdelijk de vorm van je hoornvlies. Het zorgt ervoor dat je ogen de ideale vorm aan nemen om goed en scherp te kunnen zijn. Deze vormverandering duurt ongeveer 2 dagen. Niet iedereen kan nachtlenzen dragen. Nachtlenzen zijn alleen geschikt voor een bijziendheid met een sterkte die niet hoger is dan -4,50 dioptrie.

In het begin is het dragen van lenzen in de nacht even wennen. Voor mij persoonlijk zit de grootste uitdaging in het aanbrengen van de lenzen.

Wat kosten nachtlenzen?

Bovenstaande tabel geeft het al overzichtelijk weer; nachtlenzen zijn iets duurder dan lenzen die we overdag dragen. Er wordt geadviseerd om bij nachtlenzen te kiezen voor een abonnement, omdat de oogzorg van nachtlenzen intensiever is ten opzichte van gewone contactlenzen. Bij aanschaf van nachtlenzen zijn er in een korte perioden regelmatig controles en wanneer de lens eenmaal 100% goed zit, is er enkel nog 1 controle per 6 maanden. Bij het lensplan van Optiek van Wely betaal je 39 euro per maand, dit is inclusief metingen, controles en lenzenvloeistof.

Wat is jouw referentiekader?

Ondertussen heb ik mijn nachtlenzen een aantal weken en durf ik te stellen dat ik absoluut niet meer zonder zou willen. Het is dus maar net wat jouw referentiekader is, je ziet het nu misschien prima, maar is dat ook zo? Ik ben in ieder geval blij met mijn nachtlenzen en kan absoluut niet wachten tot het indoen van de lenzen op de automatische piloot kan! Want eerlijk is eerlijk, het is in het begin écht even wennen.