Nekpijn, bijna iedereen heeft er tijdens het fietsen wel eens mee te maken gehad. Wat doe je er eigenlijk aan en hoe verzacht je de pijn? Een lezer stuurde onderstaande vraag in, fysio- en manuel therapeut Remco Ridder geeft antwoord.

“Ik fiets al vele jaren tienduizenden kilometers per jaar met mijn racefiets en mountainbike. Elk jaar doe ik wel een granfondo of bikemarathon. Mijn fietsen rijden perfect en zijn met een fietsmeting goed afgesteld. Ik heb ook nergens last van, ook niet bij langere ritten van meer dan drie uur. Wel heb ik altijd last van mijn nek. Ik doe twee keer per week rekoefeningen en ga regelmatig naar de osteopaat, maar mijn nek blijft een lastig probleem. Wat kan dit veroorzaken? Of zijn er spierversterkende oefeningen om de last wat te verzachten?”

Nekpijn tijdens het fietsen

Het is, in jouw geval, lastig voor mij om op afstand heel concreet te kunnen zijn over waar de spreekwoordelijke schoen wringt. Je fietst namelijk lekker en ook veel. Je zit goed op beide fietsen, laat je ook behandelen bij een osteopaat, maar je houdt alleen wel last van je nek. Toch ben ik van mening dat het probleem met je nek op te lossen moet zijn. De vraag is dan alleen: waar zit de crux? Ik ben ten eerste vooral benieuwd of je alleen tijdens (of na) het fietsen last hebt, of dat je in het dagelijks leven ook met nekklachten kampt. Als dat laatste het geval is, dan zou ik me vooral op deze kant van de zaak richten. En dan zal je dus met je osteopaat (nog eens) moet bespreken hoe hij of zij het probleem ziet en wat de verdere prognose is. En in dat geval zul je dan ook bereid moeten zijn om eventueel een second opinion te gaan inwinnen.

Een goeie diagnose én behandeling zijn helaas niet altijd gegarandeerd als je bij een hulpverlener aanklopt. Durf dus ook kritisch te zijn en overleg samen hoe het gaat en wat de verwachtingen (van beiden) zijn. De andere optie is dan toch de fietspositie. Want ook daar zou de kneep kunnen zitten. Ondanks dat je lekker zit en al eerder een fietsmeting/bikefit hebt gedaan, kan het toch zo zijn dat jouw fietspositie deze nekklachten kan triggeren zonder dat je het zelf doorhebt. Dat je naar eigen zeggen goed of lekker zit, wil namelijk niet zeggen dat het niet beter kan.

Ik zou bijvoorbeeld graag van je willen horen of er nog verschil zit in de nekpijn tussen fietsen op je racefiets of fietsen op je mtb. Is de soort pijn hetzelfde, evenals de locatie ervan, en is de mate van pijn hetzelfde en treedt het op hetzelfde moment op? De antwoorden op deze vragen gaan de volgende stap bepalen. Want de fiets waarbij je de meeste nekpijn ervaart, zou als eerste nog eens kritisch qua afstelling bekeken moeten worden, maar er zijn vooralsnog in deze theoretische benadering te veel variabelen om nu concreet te kunnen worden.

De rekoefeningen die je momenteel doet, kunnen zeker een goede bijdrage zijn, maar hebben het probleem ook niet opgelost. Dat zegt heel wat. Hetzelfde geldt vaak voor spierversterkende oefeningen; het werkt alleen dan wanneer het specifiek de juiste oplossing is voor het gediagnosticeerde probleem. Anders is het te algemeen en daarmee niet succesvol. Het wordt dus sowieso een herbeoordeling. In eerste instantie van de fysieke kant van de zaak. Een nadere beschouwing van je klachten gaat de richting bepalen. Eerst behandelen of verder kijken naar de fietspositie? Ik wens je veel succes!

Nekpijn tips