Naast de fiets is ook de berijder en wat die aan het lijf heeft een discussie waard.

lycra

margit
Forum-lid
Berichten: 302
Lid geworden op: 06 feb 2006 12:59

margit 22 feb 2006 17:30

hallo
Uit de fiets over dat stuk van aerodynamica hebben ze het vaak over lycra.
Ik lees soms bij bijv. arm en been stukken dat lycra te koud is.
Is lycra echt belangrijk voor tijdwinst, bijv. lycra overschoenen en een tijdritpak (ik heb zo nog nooit ergens op een website te koop zien staan, weet iemand miss waar ze te koop zijn?) en lycra handschoen? Of bestaan er echte tijdrit handschoenen?
 

colnagofreak
Forum-lid HC
Berichten: 5597
Lid geworden op: 26 sep 2004 21:41

colnagofreak 22 feb 2006 19:54

Lycra is inderdaad een heel gladde en dunne stof met totaal geen isolerende waarde, dus niet echt geschikt bij koud weer.
Of het echte tijdwinst oplevert???, voor echte toppers als Armstrong misschien wel, maar voor ons stervelingen waarschijnlijk nier meetbaar !!

tijdrit handschoenen armstrong

en de normale
Bijna iedere racespecialzaak verkoopt tijdrit overschoen, b.v. van Sidi, Assos, Nike keus te over!!!
Soms is het beter het verleden te laten voor wat het was!

scottwilko
Forum-lid HC
Berichten: 4430
Lid geworden op: 23 feb 2005 20:44

scottwilko 22 feb 2006 20:19

lycra is toch een toevoegsel bij een stof die ervoor zorgt dat de stof rekbaar is? Dat dacht ik tenminste altijd en daardoor zou het dus zeker noodzakelijk zijn in tijdritpakken daar anders de stof zou flapperen.

colnagofreak
Forum-lid HC
Berichten: 5597
Lid geworden op: 26 sep 2004 21:41

colnagofreak 22 feb 2006 20:48

Quoten: Origineel geplaatst door scottwilko op 22 Februari 2006

lycra is toch een toevoegsel bij een stof die ervoor zorgt dat de stof rekbaar is? Dat dacht ik tenminste altijd en daardoor zou het dus zeker noodzakelijk zijn in tijdritpakken daar anders de stof zou flapperen.


Lycra is een handelsnaam van een elastomeer die uit polyurethaan (PU) bestaat en gebruikt wordt in de textielindustrie als een synthetisch rubber. De internationale gestandaardiseerde afkorting ( ISO) voor elastomeren is EA. Andere merknamen zijn bijvoorbeeld Elastan, Dorlastan en Spandex. De rek van polyurethaan is het grootste van alle textiele materialen en is 500 a 600 . Het wordt veel gebruikt in zwemkleding, overige sportkleding, sokken/kousen, elastische boorden algemeen, geweven stoffen die een (lichte mate van) rek hebben voor een beter draagcomfort (bijvoorbeeld pantalons) en daar waar ondersteuning van, of druk op het lichaam gewenst is. Bijvoorbeeld is druk gewenst in medische elastische kousen om de bloedomloop te helpen. Bij boorden, nauw sluitende zwemkleding en overige sportkleding is rek en (blijvende) aansluiting op het lichaam gewenst. Lycra is in verschillende diktes verkrijgbaar en verschillende structuren (variatie is voornamelijk: de hoeveelheid kleinere draden waaruit de uiteindelijke draad bestaat).
Lycra is doorgaans transparant van kleur, glanst en is stroef. Veel wordt de draad omsponnen (omwonden / 'kernomsponnen') met een andere draad, zoals polyester, om de draad andere eigenschappen te geven. Kleur geven kan hiervoor aanleiding zijn, maar ook het aanvoelen op de huid, aanpassing van de druk/rek verhouding, begrenzing van de rek en/of verwerkbaarheid tijdens breien of weven.
Lycra en andere polyurethaan draden hebben het gebruik van natuurrubber (Latex) in de textiel verdrongen tot een minimum. Natuurrubber heeft iets minder rek en is minder bestand tegen bepaalde chemicalien, verouderings- en lichtinvloeden. Natuurrubber is ook een dikkere draad nodig om dezelfde strekte te realiseren. Rubber wordt nog wel gebruikt, bijv. om een product zo natuurlijk mogelijk te maken of wanneer een bepaalde rek/druk verhouding in het textiel van belang is.
Soms is het beter het verleden te laten voor wat het was!

margit
Forum-lid
Berichten: 302
Lid geworden op: 06 feb 2006 12:59

margit 23 feb 2006 13:09

Bedankt voor de antwoorden!
Maar weet iemand waar je die  tijdrithandschoenen kan kopen?

hans
Forum-lid
Berichten: 737
Lid geworden op: 08 apr 2004 17:57

hans 23 feb 2006 13:55

een lycra aeropak en evt. overschoenen leveren duidelijk voordeel op bij tijdritten... ook voor een gemiddelde wedstrijdrijder. Maar met een earohouding is echter veel meer winst te bereiken!
Voor een tourrijder kun je het hele lycra gebeuren wel vergeten, ook omdat een aeropak niet praktisch is... het ding heeft immers geen zakken! Kies dus gewoon goedzittende/strakke kleding. Het nut van "snelle handschoenen" is denk ik wel erg beperkt, maar voor de toppers telt iedere seconde.
Niemand zegt dat het moet,<br>
maar toch, of juist daarom wil je het beleven.

Plaats reactie