Vragen en discussies over fietstraining, sportvoeding en gezondheid

Vet % omlaag brengen

pierre92
Forum-lid
Berichten: 577
Lid geworden op: 10 jan 2009 20:00

pierre92 30 jun 2011 16:36

@amclassic-fan:

Dat over ' geraffineerd' ben ik met je eens, maar de rest....(geraffineerd suiker betekent trouwens ' toegevoegd suikers',maar veel mensen vertalen het met achterbaks of slinks toegevoegd). Geraffineerd betekent niet automatisch een hoge GI!

Het beste is juist om producten met een lage (!) glycemische index te gebruiken. En daar heeft zoetheid niet veel mee te maken. Witbrood en aardappels hebben een hele hoge GI, maar smaken relatief niet zoet.
Fruit daarentegen heeft een lage (!) GI, maar smaakt juist wel zoet. Fruit bevat veel vezels, welke de opname van suikers remmen, zoals je zelf al zegt.
Fructose is de enige (!) monosaccharide met een lage(!) GI. En in tegenstelling tot wat jij beweert over fructose, bevat fruit er helemaal niet zo heel veel van. Fructose wordt vaak ten onrechte fruitsuiker genoemd. Waarom denk je dat de triviale naam van pure glucose DRUIVENsuiker is? Juist. Fructose is bovendien niet te verkiezen omdat het lichaam fructose eigenlijk alleen kan opslaan in de lever en niet in spierweefsel.

En de noodzaak om na een inspanning snelle suikers te nuttigen is er wel! Een snelle stijging van bloedsuiker verlaagt de cortisolspiegel en bovendien nemen spieren glucose na inspanning beter op (window phase). Spiercellen zijn dan insulinegevoeliger, waardoor je relatief weinig insuline nodig hebt om de glycogeenvoorraden te herstellen. Dus: voor en in de periode twee uur na de training: langzame koolhydraten (volkoren, fruit) en binnen twee uur na de training snelle kH. (Sportdrank, wittebrood etc.), maar: geen bananen of chocolade.

En nog even ontopic: als je je vet% wilt verlagen moet je vet verliezen. Vet verlies je door minder vet op te slaan(!!) dan vet te verbranden. Ga dus niet heel vetarm eten, dit werkt averechts. Beweeg veel, eet uit de schijf van 5 (en ook alleen maar uit de schijf van 5!). Wordt het dan niet lager, ga minderen. Met andere woorden: eerst de kwaliteit , dan pas de kwantiteit van je voedsel veranderen. Succes!
fietsen, da\'s mijn verzetje!

swoosh
Forum-lid
Berichten: 868
Lid geworden op: 31 mei 2010 23:55

swoosh 30 jun 2011 17:12

pierre92 schreef:@amclassic-fan:

Dat over ' geraffineerd' ben ik met je eens, maar de rest....(geraffineerd suiker betekent trouwens ' toegevoegd suikers',maar veel mensen vertalen het met achterbaks of slinks toegevoegd). Geraffineerd betekent niet automatisch een hoge GI!

!
Geraffineerd betekent helemaal niet toegevoegd, maar gezuiverd, ontdaan van zaken, verfijnd, veredeld, etc.
Je bent denk ik in de war met een etiket opschrift waar je geraffineerde suikers op vind. Dan betreft het inderdaad toegevoegde suikers.
Geraffineerde producten hebben nagenoeg allemaal een hoge of hogere glycemische waarde in ieder geval zeker in vergelijking met hetzelfde ongeraffineerde product.Het is goed in je achterhoofd in te prenten dat de meeste geraffineerde producten (lees bewerkte producten) niet in je normale dieet zouden moeten thuishoren. (uitzonderingen daargelaten)

Wat is geraffineerde suiker?
http://suikerwijzer.nl/geraffineerde-suiker/" onclick="window.open(this.href);return false;
Afbeelding

Gebruikersavatar
mao
Forum-lid HC
Berichten: 5445
Lid geworden op: 22 jul 2007 02:47

Gebruikersavatar mao 01 jul 2011 22:53

vraagje
Even kort door de bocht, wat is slechter vet of suiker?
m,n AH roombotor of m,n Venz hagelslag
stukje oude kaas of hopjes
thanks voor de input

Gebruikersavatar
amclassic-fan
Forum-lid HC
Berichten: 24317
Lid geworden op: 23 jun 2004 17:56
Locatie: Leende

Gebruikersavatar amclassic-fan 01 jul 2011 22:58

Niets is slecht, het is pas slecht als je er te veel van binnen krijgt ;) Je gaat echt niet eerder dood door een beetje van die geraffineerde suiker.
‘Whatever you do, those other fuckers are doing more.’
Afbeelding

Plaats reactie