Twaalf jaar geleden ging de Tour de France van start in Rotterdam. Met een 8,9 kilometer lange tijdrit werd er toen afgetrapt vlakbij Ahoy om na een rondje over de Erasmusbrug, langs de Boompjes en Willemsbrug weer terug te keren naar het sportpaleis. In 2024 of 2025 hoopt Rotterdam (samen met Den Haag) opnieuw een gooi te doen naar de Grand Départ. Om alvast in de stemming te komen organiseert de stad een heuse cyclo.

Onder de naam L’Étape Rotterdam by Tour de France kun je op zaterdag 16 juli 2022 op het beoogde Tourparcours rijden. Het is een cyclosportieve rit met tijdsmeting op een afgesloten parcours voor het ultieme Tour de France-gevoel. Écht koersen zonder dat een wedstrijdlicentie verplicht is, zo omschrijft de organisatie het. “Je fietst tegen elkaar met dezelfde reglementen als de profs. Op de meet geldt: wie het eerst over de streep komt wint. Na de aankomst worden daadwerkelijk de ‘echte’ Tour de France truien uitgedeeld.”

De start van de cyclo wordt om 08.00 uur gegeven bij het terrein van wielervereniging RWC Ahoy. Vervolgens wordt er naar het centrum van Rotterdam gereden en passeert het peloton mooie plekken als de Coolsingel, de Erasmusbrug en Willemsbrug. Onder de Van Brienenoordbrug door wordt er via Capelle naar Krimpen, Ouderkerk en Nieuwerkerk a/d IJssel gereden. Via Bleiswijk, Berkel, Delfgauw (met stukje gravel) en Delft wordt er naar het Westland gereden. Na een mooi lusje ligt de finish weer bij RWC Ahoy.

Het parcours is 130 kilometer lang en telt 353 hoogtemeters, al zul je die wel met een vergrootglas moeten zoeken. Het is overigens ook mogelijk om een ‘rustige’ duurtocht te rijden, waarbij ook de afstand niet zo lang is. Meer informatie vind je hier.

Gelijk inschrijven? Dat kan hier.

Parcours L'Étape du Tour Rotterdam