De Tour de France komt mogelijk weer naar Nederland toe. Burgemeester Jan van Zanen (Den Haag) en Ahmed Aboutaleb (Rotterdam) hebben donderdag het bidbook overhandigd aan Tourdirecteur Christian Prudhomme. Onder het motto ‘My dream, my goal, my Tour’ hoopt Rotterdam het Grand Départ te mogen organiseren. In aanloop naar een gedroomde Grand Départ organiseert Rotterdam ergens in de zomer van 2022 samen met de ASO een L’Étape Rotterdam by Tour de France.

De Tour zou in 2024 of 2025 moeten beginnen met een proloog in Rotterdam, gevolgd door en vlakke etappe van Rotterdam naar Den Haag en dan een heuvelrit naar het Limburgse Valkenburg. Rotterdam haalde elf jaar geleden al de Tourstart naar Nederland, Den Haag deed dat in 1973 met start op de boulevard van Scheveningen. Om alvast in de stemming te komen organiseren Rotterdam en de ASO een fietsevenement met diverse tochten voor jong en oud, met als hoofdprogramma een tocht met tijdsmeting op een afgesloten parcours. Misschien wel hetzelfde parcours waar de profs straks op rijden…

Letape Rotterdam
Foto van A.S.O. Aurélien Vialatte.

In totaal staan er in veertien landen over de hele wereld edities van L’Étape by Tour de France op het programma. Rotterdam komt daar dus volgend jaar bij en is daarmee de enige Gran Fondo in Nederland. Liefhebbers kunnen zich vanaf vandaag aanmelden voor de voorinschrijving.

“Wat L’Étape Rotterdam by Tour de France in de regio Rotterdam anders maakt dan bijvoorbeeld een rit door de Franse Alpen is de onvoorspelbare wind, de bruggen en meerdere gravelstroken. Wie niet gewend is om in waaiers te rijden maakt geen schijn van kans op de gele trui aan de meet in Rotterdam”, zegt oud-sprinter Jean-Paul van Poppel, die verantwoordelijk is voor de parcoursen van de verschillende toertochten.

De start van L’Étape Rotterdam vindt plaats bij Ahoy, waar een echt Village Départ wordt gebouwd waar iedereen terecht kan voor workshops, demonstraties en heel veel meer. Op zaterdag is er onder andere een School Ride en een Family Ride. Zondag vindt een Gran Fondo plaats van 150 kilometer op een afgesloten parcours. Naast de cyclosportieve versie is er ook een toerversie voor liefhebbers die graag 65, 100 of 150 kilometer willen fietsen. Aanmelden kan via onder andere rotterdamcycling.com.

Rotterdam en Den Haag presenteren bidbook Grand Depart
Van Zanen, Prudhomme en Aboutaleb.