Van de vier mannenedities werden er drie gewonnen. Bij de vrouwen zorgden Thalita de Jong en Annemarie Worst in de recente jaren voor successen. Wie grijpen zondag de Europese titels in het Italiaanse Silvelle?

EK veldrijden

Vorig jaar werd het EK nog georganiseerd in Nederland. Op het Autotron in Rosmalen lieten de Nederlandse dames niets heel van de concurrenten en completeerden ze na een mooie strijd met de Belgische Sanne Cant het podium. Worst won voor Marianne Vos en Denise Betsema. Even later maakte Mathieu van der Poel alle verwachtingen waar door bij de mannen te winnen. Voor hem was het zijn tweede Europese veldrittitel. Lars van der Haar, winnaar van het EK 2015 in Huijbergen, werd zesde.

Dit jaar vinden de kampioenschappen dus plaats in Italië. Bij de vrouwen mogen we een ander podium verwachten, want Vos (nog niet begonnen aan het veldseizoen) en Betsema (geschorst) zijn er niet bij. Aangezien er een nieuwe lichting is opgestaan, mogen we wel hopen op Nederlands succes. Yara Kastelijn verkeert in bloedvorm en behoort tot de grootste kanshebsters. Ook Maud Kaptheijns kan op een goede dag voor een mooi resultaat zorgen. En Ceylin del Carmen Alvarado? Die rijdt mee bij de beloftevrouwen en verdedigt daar haar titel. Worst hoopt dat bij de elite-vrouwen te bewerkstelligen.

Silvelle, dus. Tussen 1994 en 1999 maakte de Italiaanse plaats nog deel uit van de Superprestige-circuit en dit jaar keert Silvelle weer terug op het hoogste crosstoneel. Het parcours bestaat uit meerdere rondjes van 2,9 kilometer met veel draaien en keren. Glooiend is het niet, dus zorgen de loopbruggen voor de enige hoogtemeters.

Programma EK:
Zondag 10 november:
09:00-09:40 | EK Junioren-Vrouwen
09:50-10:35 | EK Junioren-Mannen
11:00-11.55 | EK Belofte-Vrouwen
12:20-13:20 | EK Belofte-Mannen
13:50-14.50 | EK Elite-Vrouwen
15:20-16:20 | EK Elite-Mannen

Medaillekansen

Nederland heeft in de junioren- en beloftencategorieën voldoende medaillekansen, maar dus ook bij de ‘grote’ dames en heren. Cant vormt op papier de grootste bedreiging voor Worst en Kastelijns, terwijl ook de Italiaanse vrouwen Alice Aruffi en Eva Lechner bezig zijn aan een goed voorseizoen. De volledige deelnemerslijst bij de vrouwen vind je hier.

EK veldrijden 2018 U23
Ceylin del Carmen Alvarado verdedigt haar titel in de U23-categorie.

Bij de mannen zoals bekend geen tweestrijd tussen Van der Poel en Van Aert, maar wel een strijd tussen Nederland en België. Onze zuiderburen beschikken met Michael Vanthourenhout, Eli Iserbyt, Toon Aerts, Laurens Sweeck en Quinten Hermans over meerdere gevaarlijke klanten. Nederland start met Van der Poel, Van der Haar, Corné van Kessel, David van der Poel en Joris Nieuwenhuis. Tom Pidcock is op papier de enige die een Nederlands of Belgische zege kan voorkomen. Vorig jaar rekende de Brit in de beloftencategorie nog af met Iserbyt. Dit jaar behoren ze tot de topfavorieten bij de profs. Check hier de mannen-startlijst.

TV

Het EK wordt live uitgezonden door Sporza en Eurosport. De NOS is er zondag ook bij, maar het is niet bekend hoeveel ze van de kampioenschappen uitzenden.

EK veldrijden 2018, Marianne Vos, Annemarie Worst en Denise Betsema