15 februari 2021 | Menno Grootjans

Getest: Liv Avail Advanced Pro 2, comfort met een grote C

Liv is het zusje van Giant. Fietsen met een geometrie speciaal voor vrouwen. Het verschil zit ʼm onder meer in een smaller stuur en een kortere zitbuislengte, die ook net wat rechterop staat. Hierdoor ontstaat er een lagere instap en zit je wat rechter op het zadel voor meer comfort. Dit laatste wordt ook geholpen door de relatief hoge balhoofdbuis. Sinds een aantal jaren is er de Avail Advanced-serie met een endurance geometrie voor langere ritten.

Wij testen de Liv Avail Advanced Pro 2. Er is dus ook een Pro 1. Het verschil? De 1 is afgemonteerd met SRAM Force eTap AXS en Giant SLR 1­ wielset, en kost 4999 euro. De Pro 2 wordt afgemonteerd met Shimano Ultegra, altijd goed. De fiets wordt standaard geleverd met een 11­34 cassette, wat voor de Nederlandse onder­gronden misschien wel wat overdreven is, maar het zegt wel iets over de veelzij­dige inzetbaarheid van de fiets. De overi­ge onderdelen zijn van het eigen merk Giant.

Liv Avail Advanced Pro 2

Wat verder opvalt zijn de tubeless 32 millimeter banden en de schokabsor­berende D­Fuse zadelpen, die beide voor extra comfort zorgen. Dit maakt boven­dien dat de fiets geschikt is voor allerlei soorten ondergrond, van asfalt tot gravel tot kasseienstroken. Levert dit het echte racegevoel op? Eigenlijk niet. Daarvoor moet je er dan even zelf 25 millimeter bandjes opleggen en eventueel een aan­tal spacers onder het stuur verwijderen voor een meer racehouding. Of misschien toch voor een model met een race geo­metrie kiezen.

De Avail als naam gaat al een paar jaar mee. In 2019 is er een nieuwe uitvoering van gekomen. Voor komend seizoen heeft de Advanced Pro 2 nieuwe wielen met heerlijk hoge velgen. Onze testfiets kwam in een chique, ‘kameleon’ kleurschake­ring van donkerpaars naar donkerblauw met glimmende afwerking. Daar werden wij heel blij van…

Met de ‘dikke’ banden en schijfremmen weegt de Avail Advanced Pro 2 compleet zo’n 8,3 kilogram. Niet heel licht, maar het geeft wel een stabiel gevoel. Mocht er een windvlaag van opzij tegen de 42 millimeter hoge velgen beuken, dan heb je niet meteen het gevoel van de weg ge­blazen te worden. Als extraatje zit er een RideSense Bluetooth sensor op, een snel­heids-­ en cadansmeter in één. Scheelt weer een metertje op je fiets.

Liv Avail Advanced Pro 2

Liv Avail Advanced Pro 2 Disc

Liv Avail Advanced Pro 2 Disc
Bijna niet te zien: nokjes voor een spatbord.

Liv Avail Advanced Pro 2 Disc
Met de groeten van Giant. 

Gerelateerd

Menno Grootjans

Nestor in het illustere gezelschap dat zich Fiets-redactie noemt. Werkt al sinds mensenheugenis voor Fiets, toen nog als MTB-redacteur….met baard! Import-Brabander met grote voorliefde voor “de cross”. Laat zich niet snel uit het veld slaan, maakt zijn testen zelfs met gescheurde achillespezen af…en altijd op tijd. Menno is het hele jaar in vorm, zowel op de weg als op het toetsenbord, en zorgt ervoor dat je in ieder nummer van Fiets weer de nieuwste racers te zien krijgt. “Hallo, met Menno”, is al genoeg om via de telefoon de nieuwste Dogma’s los te krijgen. We verdenken hem van het stiekem hebben van een 2e huis op Mallorca waar hij onder het mom van “een persintroductie” met grote regelmaat heen gaat om lekker te fietsen.

Strava: http://www.strava.com/athletes/2985578

Meer artikelen van Menno Grootjans

2 reacties op “Getest: Liv Avail Advanced Pro 2, comfort met een grote C

Geef een reactie

Inloggen