Ze behoorden tot het meubilair van de WorldTour, maar afgelopen seizoen reed er geen enkele profrenner op een fiets van het Taiwanese Giant. Dit jaar zijn ze weer helemaal terug: de Australische ploeg BikeExchange rijdt per 1 januari op fietsen van Giant.

Team BikeExchange-Jayco, zoals de ploeg tegenwoordig door het leven gaat, zal tot 2024 samenwerken met Giant. Ook de vrouwenploeg zal gesponsord worden door Giant, om preciezer te zijn: het zusterbedrijf Liv. “Het merk Giant loopt al meer dan twee decennia voorop in het professionele wegracen en we zijn verheugd om onze terugkeer naar de WorldTour te maken met Team BikeExchange-Jayco”, zegt Phoebe Liu van Giant.

Het nieuws komt niet echt uit de lucht vallen. Aan de eenjarige samenwerking met Bianchi kwam onlangs al een eind voor BikeExchange. Giant, dat zonder ploeg zat, stapte in en levert volgend jaar de fietsen aan onder anderen de 29 renners van de mannenploeg. Dylan Groenewegen is een van hen; hij maakte afgelopen week officieel de overstap van Jumbo-Visma naar BikeExchange en hoopt bij die ploeg weer te presteren in de grote koersen. Bij Jumbo-Visma was de kans klein geweest dat hij tussen mannen als Wout van Aert en Primoz Roglic voor eigen kansen mocht rijden in bijvoorbeeld de Tour de France.

Dat zal hij willen doen op de Propel Advanced SL Disc, de aerodynamische wegmachine van Giant. Maar de renners krijgen ook de TCR Advanced SL Disc (allround) en Trinity Advanced Pro (tijdritfiets) tot hun beschikking. Alle fietsen worden uitgerust met wielen van Cadex en Shimano-aandrijflijncomponenten.

Bekijk hieronder de eerste plaatjes van de blauwe Giant-fietsen.

De Giant Propel Advanced SL Disc
De TCR Advanced SL Disc
De Trinity.
Michael Matthews.
Dylan Groenewegen.
De ploeg op trainingskamp.