Aanstaande zaterdag en zondag strijden de vrouwen en mannen om de felbegeerde regenboogtrui. Wie kronen zich in Imola tot de opvolgers van Annemiek van Vleuten en Mads Pedersen? Wij blikken vooruit.

Het parcours

De mannen krijgen een lastig parcours van 258,2 kilometer voorgeschoteld. De vrouwen moeten het met een stuk minder kilometers doen: 143. Het rondje van de mannen herbergt bijna 4.500 hoogtemeters en belooft dus een slijtageslag te worden. Start en finish vinden plaats op het autocircuit Autodrome Enzo en Dino Ferrari, vernoemd naar de oprichter van Ferrari en diens zoon. Maar liefst negen keer passeren de mannen de streep van het F1-circuit dat tot en met 2006 deel uitmaakte van de F1-kalender en over iets meer dan een maand weer terugkeert. Een rondje ten zuiden van het circuit is 28,2 kilometer lang.

Het parcours lijkt in veel opzichten op dat van Yorkshire. Er bevinden zich wel hindernissen op de route, maar lang en extreem zwaar zijn ze niet. Zo is er de Mazzolano, een klim van 2,8 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 5,9 procent. De eerste kilometer van die klim is met een gemiddelde van bijna 10 procent pittig, maar daarna zwakt-ie af. De tweede klim, Cima Gallisterna, is ongeveer even lang en stijgt gemiddeld met 6,4 procent. Daar is het middengedeelte het zwaarst: bijna 11 procent. Daarna volgt een korte afdaling en een vlak stuk richting de finish.

Het parcours van de mannen. 

De vrouwen rijden op hetzelfde circuit, maar moeten dus vijf keer het rondje afleggen.

Start- en finishtijd vrouwen: 12.35 uur en 16.45 uur
Start- en finishtijd mannen: 10.00 uur en +- 16.40 uur

Favorieten bij de mannen

Bij de mannen ontbreekt titelverdediger Mads Pedersen. De Deen kroonde zich vorig jaar in Yorkshire verrassend tot de wereldkampioen. Veel mensen hadden van de sterke renner van Trek-Segafredo tot de wegrit amper gehoord, terwijl hij toch al jaren zijn neus aardig aan het venster steekt. Oké, zijn palmares was nog niet indrukwekkend, maar in de klassiekers stond hij toch altijd wel zijn mannetje.

Toch was Pedersen niet de favoriet toen in de slotfase van de slopende wegrit een groepje wegreed. Mathieu van der Poel sprong namelijk mee en daar waren alle ogen op gericht. Van der Poel kon bijna niet verliezen, maar toch gebeurde het. Een hongerklop zorgde voor een ongewoon en bijna nooit eerder vertoond beeld: Van der Poel moest de kopgroep laten gaan. Zo slecht zagen we Van der Poel nog niet eerder. Alleen een editie van de Koppenbergcross komt er een beetje bij in de buurt. Van der Poel kent bijna nooit slechte dagen, maar de timing van die ene slechte dag in het jaar was wel ronduit belabberd.


De kopgroep van vorig jaar toen het er nog goed uitzag voor Van der Poel.

Zonder Van der Poel stormde de kopgroep af op de streep. Het draaide op een sprint uit en daarin kon Matteo Trentin bij afwezigheid van de Nederlander eigenlijk alleen maar verliezen, vooral omdat zijn landgenoot Gianni Moscon het meeste kopwerk verrichtte. Van Stefan Küng wisten we namelijk al dat-ie in een sprint een strijkijzer was en van Pedersen was nog weinig bekend. Maar ook dat gaf geen garantie: Trentin werd geklopt door Pedersen die voor een gigantische stunt zorgde. Een verdiende overwinning.

Nederlands hoop
Toen het WK in het Zwitserse Aigle niet door bleek te gaan, werd er gezocht naar een zo goed als even zwaar alternatief. Dat werd gevonden in Imola, zo’n 100 kilometer van San Marino vandaan. Een parcours voor mannen met een punch, zoals Julian Alaphilippe, Wout van Aert en Mathieu van der Poel. Helaas doet laatstgenoemde niet mee aan het kampioenschap. Hij acht zichzelf niet kansrijk voor de wereldtitel en dat vindt tweevoudig wereldkampioen Paolo Bettini raar. “Je gaat altijd naar het WK, dan zie je daar wel hoe het die dag gaat”, zegt de Italiaan.

Nederland beschikt nu over slechts één echte kopman: Tom Dumoulin. De andere Nederlandse toppers zijn allemaal niet van de partij. Robert Gesink? Vermoeid van de Tour en wordt vervanger door Nick van der Lijke. Bauke Mollema? Gevallen in de Tour en de rest van het seizoen uitgeschakeld. Steven Kruijswijk? Die richt zich volledig op de Giro d’Italia. Dumoulin krijgt in Imola steun van zijn oud- en toekomstig ploegmaat Sam Oomen, Dylan van Baarle, Antwan Tolhoek, Pascal Eenkhoorn, Pieter Weening en Martijn Tusveld.

Terug naar de kanshebbers. Wij beschikken dus over Dumoulin, maar de lijst met topfavorieten is enorm. Italië start bijvoorbeeld met acht renners van naam en zullen zich ongetwijfeld tonen in hun thuiswedstrijd. Vincenzo Nibali, Alberto Bettiol, Diego Ulissi en Damiano Caruso zijn daar enkele namen om in de gaten te houden. Hetzelfde geldt voor België, waar op papier Van Aert de kopman is maar ook Greg Van Avermaet, Oliver Naesen, Tim Wellens, Tiesj Benoot en Jasper Stuyven kans maken. Australië wedt op twee paarden: Michael Matthews en Richie Porte.

Tom Dumoulin en Wout van Aert 2020
Tom Dumoulin en Wout van Aert gebroederlijk naast elkaar tijdens de verkenning.

Bij de Franse ploeg is het wel duidelijk voor wie ze rijden: Julian Alaphilippe. De hele ploeg is gevormd rondom de Franse publiekslieveling, die in de afgelopen Tour geen opperbeste indruk maakte maar in Imola wel een parcours op maat vindt. Eenzelfde type renner is Jakob Fuglsang, die ook de absolute kopman is bij de Denen en zijn landgenoot Mads Pedersen hoopt op te volgen. Dan blijven er nog drie favorieten over, waarvan er twee in de Sloveense ploeg zitten: Tadej Pogacar en Primoz Roglic. De twee smaakmakers van de voorbije Tour kunnen het prima met elkaar vinden en hebben het kleine wielerland Slovenië acht startplaatsen bezorgd voor het WK. Maar Slovenië is meer dan Pogacar en Roglic. Kijk maar naar de selectie: Janez Brajkovic, Luka Mezgec, Jan Polanc, Jan Tratnik, Luka Pibernik en Domen Novak. Allemaal bekende namen.

De laatste (top)favoriet luistert naar de naam Marc Hirschi, dé revelatie van de Tour. De Zwitser krijgt steun van Silvain Dillier, Michael Schär, Michael Albasini, Simon Pellaud en de genaturaliseerde Enrico Gasparotto. Andere namen om in de gaten te houden: Mike Woods, Michal Kwiatkowski, Maximilian Schachmann, Alejandro Valverde, Alexey Lutsenko en Tom Pidcock.

Tour de France 2020 mARC hiRSCHI
Marc Hirschi, misschien wel dé topfavoriet? 

Favorieten bij de vrouwen
Wonder boven wonder doet Annemiek van Vleuten zaterdag (zoals het er nu naar uitziet) mee aan de wegwedstrijd voor vrouwen. Een week geleden brak ze nog haar pols in de Giro Rosa, maar in samenspraak met de artsen is het toch mogelijk om haar wereldtitel te verdedigen. Bizar natuurlijk, maar hoe ver komt ze? Een goede Annemiek van Vleuten is de absolute topfavoriet, maar maakt ook een gehavende Van Vleuten kans op de titel?

Annemiek van Vleuten 2020

Hoe dan ook: de Nederlandse ploeg is enorm sterk. Naast Van Vleuten beschikken we ook over wereldkampioen tijdrijden Anna van der Breggen, Marianne Vos, Chantal van den Broek-Blaak, Amy Pieters, Ellen van Dijk, Demi Vollering en Floortje Mackaij. Het gevaar komt uit Italië met Elisa Longo Borghini, maar ook de Britse Lizzie Deignan en Poolse Kasia Niewiadoma zijn gevaarlijke outsiders.

TV
Op zowel Sporza als de NOS zijn de wegwedstrijden live te volgen. Sporza doet integraal verslag, van de NOS is dat nog niet helemaal bekend.