Er gaat weinig boven een rondje fietsen in Limburg. Natuurlijk zijn de Cauberg en Bemelerberg niet te vergelijken met de Mont Ventoux of Stelvio, maar toch is het in het zuidelijkste puntje van Nederland prima vertoeven qua hoogtemeters. Welke heuvels mogen er absoluut niet ontbreken op je route? Wij hebben de 10 leukste en bekendste klimmetjes op een rij gezet.

10. Geulhemmerberg

Geulhemmerberg

Dit is een mooie opwarmer. Als je de auto in de buurt van de Cauberg parkeert (tip: iets verderop in Vilt), dan is de Geulhemmerberg de eerste hindernis op de route. De weg loopt vanuit Geulhem met niet meer dan 8 procent omhoog en met een lengte van ongeveer een kilometer is de klim ook niet al te lang. De finalelus van de Amstel Gold Race bestaat naast de Geulhemmerberg ook uit de Bemelerberg. Als je de N590 volgt richting Maastricht en bij de eerstvolgende stoplichten linksaf sluit, dan moet je een viaduct onderdoor om bij de Bemelerberg uit te komen. Een mooi begin van je ‘Rondje Limburg’.

Lengte: 1400 meter
Gemiddeld stijgingspercentage: 5%
Steilste stuk: 8%
Segment op Strava: klik hier.

9. Bemelerberg

Bemelerberg 2012

In het rustieke plaatsje Bemelen begint de bijna kilometer lange klim, die eigenlijk nooit zwaar wordt en bekend is van de Amstel Gold Race en het WK-parcours. Gemiddeld stijgt de weg zo’n 4,5 procent, maar dat is niet waarom de klim zo mooi is. Het uitzicht halverwege de Bemelerberg is wel meer dan de moeite waard. Er staan her en der wat bankjes opgesteld om er even van te genieten, maar als je ‘op de top’ even rust wil pakken is het mogelijk om in een restaurant (of bij mooi weer op het terras) een koffietje met appeltaart te bestellen. De Bemelerberg is gewoon een fijne opwarmer en mag eigenlijk niet ontbreken op de route, helemaal omdat Valkenburg niet ver weg is!

Lengte: 900 meter
Gemiddeld stijgingspercentage: 4,5%
Steilste stuk: 7%
Segment op Strava: klik hier.

8. Loorberg

Loorberg

De ene heuvel volgt in Zuid-Limburg de andere op. Het ligt natuurlijk volledig aan de route en afstand, maar het is mooi om met de Loorberg, Camerig en Vaalserberg te beginnen, om vervolgens de steilere klimmetjes in Gulpen en omgeving te pakken. De Loorberg is dan een prima opwarmer, want de anderhalf kilometer lange klim is niet zwaar. Zonder dat je het doorhebt is de klim al begonnen en rijd je op het mooie asfalt naar boven. Het zwaartepunt zit ‘m voor Hotel Slenaken, waar net voor de haarspeldbocht de weg met zo’n 8 procent stijgt. Daarna loopt de klim nog door, maar wordt het niet meer zo lastig. De profs rijden hier met meer dan 30 km/h naar boven..

Lengte: 1,5 kilometer
Gemiddeld stijgingspercentage: 5%
Steilste stuk: 8%
Segment op Strava: klik hier.

7. Camerig

Na de Loorberg volgt – als je richting Vaals rijdt – de Camerig. Het is een prachtige klim met dito uitzicht, maar op een slechte dag kan hij ook héél lastig zijn. De klim start in Epen en is lastig tot restaurant Buitenlust (prima plek om van het uitzicht te genieten en van binnenband te wisselen, spreek ik uit ervaring). Daarna gaat het op en af, maar zit het zwaarste gedeelte er al op.

Lengte: 4,5 kilometer
Gemiddeld stijgingspercentage: 5%
Steilste stuk: 7%
Segment op Strava: klik hier.

6. Vaalserberg
Vaalserberg
Na de Camerig is het tijd om koers te zetten richting Vaals. Jaren geleden zat ik in een vakantiehuisje in Vaals en behoorde de Vaalserberg steevast tot mijn fietsrondje. Ter hoogte van het viaduct begint de klim officieel en gaat het daarna via haarspeldbochten omhoog richting het Drielandenpunt. Daar heb je alle tijd om samen met andere toeristen het monument te bekijken, of om natuurlijk weer verder te rijden. Zwaar is de klim niet, maar wel mooi. Na het bereiken van het hoogste punt van Nederland kun je via Gemmenich weer terugkeren naar Camerig.

Lengte: 3,5 kilometer
Gemiddeld stijgingspercentage: 5%
Steilste stuk: 11%
Segment op Strava: klik hier.

5. Gulperberg
Gulpenerberg

Meerdere wegen leiden naar Rome, maar dat geldt ook voor de Gulperberg. De klim is vanuit meerdere kanten op te fietsen, maar vanuit Partij is-ie het zwaarst. Net als de Bemelerberg zit de Gulperberg in het parcours van de Amstel Gold Race en mag hij eigenlijk niet ontbreken in je ‘rondje Limburg’. Een makkie is het zeker niet, want met stukken van 14% voel je de kuiten branden. Gelukkig is de Gulperberg ‘slechts’ 700 meter lang en staat er boven een mooi bankje op je te wachten om van het prachtige uitzicht te genieten. Vind je de Gulperberg iets te zwaar? Dan is het ook mogelijk om de iets gelijkmatigere Koning van Spanje op te rijden.

Lengte: 700 meter
Gemiddeld stijgingspercentage: 9,5%
Steilste stuk: 14%
Segment op Strava: klik hier.

4. Doodeman
Wijlre

De Doodeman? Onbekend maakt onbemind, maar het is de moeite om deze onbekende klim op te rijden. De Keutenberg kent iedereen wel, maar de Doodeman dus niet. Raar, want je bereikt dezelfde top als bij de ‘Kuitenberg’. De Dodeman is niet steiler dan de Keutenberg, maar wel iets langer en daarmee ook iets zwaarder. Vanuit Stokhem begint de ‘ellende’ en doemen door de smalle straatjes stijgingspercentages op van 14 procent. Langzaam maar zeker vlakt-ie richting de buurtschap Berghof af, maar pijn doet de Doodeman zeker! De bijzondere naam heeft de heuvel overigens te danken aan de 17-jarige Joannes Joseph Bastings, die in 1906 bij het oogsten van haver onder de oogstkar terechtkwam. Langs de weg staat een kruis met daarop het verhaal.

Lengte: 1,1 kilometer
Gemiddeld stijgingspercentage: 7,6%
Steilste stuk: 16%
Segment op Strava: klik hier.

3. Keutenberg
Keutenberg

De Keutenberg behoort tot de bekendste heuvels van Limburg. Als je de ‘Kuitenberg’ opdraait, dan moet je vooral niet naar rechts kijken, want daar staat een verkeersbord met 22% erop. Steil is-ie dus zeker, maar als je het eerste stuk overleeft, dan haal je de top wel. Het begin is het zwaarst, daarna zwakt de bekende klim uit de Amstel Gold Race ietwat af. Sinds 1972 zit de Keutenberg in het parcours van de Nederlandse klassieker, al ontbrak hij eind jaren 90′ even omdat het op de heuvel te druk was met toeschouwers. Sindsdien ziet de organisatie liever zo min mogelijk fans op de smalle klim staan om opstoppingen te voorkomen. Mathieu van der Poel viel er vorig jaar aan en zette daarmee de snelste tijd op Strava neer. Hij reed met gemiddeld 32,9 km/h naar boven… Succes!

Lengte: 1,2 kilometer
Gemiddeld stijgingspercentage: 6%
Steilste stuk: 22%
Segment op Strava: klik hier.

2. Eyserbosweg
Michael Boogerd Eyserbosweg

In het plaatsje Eys ligt de Eyserbosweg. Ken je de beelden van Wilfried de Jong die voor het programma Holland Sport Riccardo Ricco volgde in aanloop naar de Amstel? De excentrieke Italiaan weigerde om voor de mooie beelden de Eyserbosweg op te rijden en keerde vloekend en tierend om. Niet gek, want de Eyserbosweg rijd je niet voor je plezier op. Michael Boogerd testte op de Eyserbosweg steevast zijn benen. In 2002 deed hij dat ook, en dat resulteerde in een mooie kopgroep (met onder andere Lance Armstrong) en uiteindelijk een derde plaats. Hij reed de Eyserbosweg op het buitenblad omhoog, maar het is absoluut geen schande om met een koffiemolentje de klim te bedwingen. Een klim met veel geschiedenis, dus een aanrader.

Lengte: 900 meter
Gemiddeld stijgingspercentage: 9%
Steilste stuk: 17%
Segment op Strava: klik hier.

1. Cauberg
Amstel Gold Race 2016 Cauberg

Met afstand de bekendste klim in Limburg is de Cauberg. Jarenlang fungeerde de klim in Valkenburg als finishplek van de Amstel Gold Race, maar sinds enkele jaren ligt de aankomst van de enige Nederlandse klassieker iets verderop in Vilt. Ook de Tour de France, Nederlandse kampioenschappen en wereldkampioenschappen eindigden op de Cauberg. De heuvel ademt wielerhistorie. Wandel op je gemak naar boven en je komt allerlei tegels tegen met daarop de wereldkampioenen, waaronder de laatste WK-winnaars Philippe Gilbert en Marianne Vos. Op zich is de Cauberg niet erg zwaar, maar wel verraderlijk. Na de afdaling van de Daalhemmerweg draai je in het gezellige centrum linksaf en begint de klim. Het begin is het lastigst, maar met het bruggetje in zicht nemen de stijgingspercentages af en zou je eventueel nog aan kunnen zetten. De Cauberg mag natuurlijk niet ontbreken op de lijst en jouw route!

Lengte: 800 meter
Gemiddeld stijgingspercentage: 6,5%
Steilste stuk: 13%
Segment op Strava: klik hier.

Welke heuvel in Limburg is jouw favoriet?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...