Als wielerliefhebber heb je de discussies afgelopen weken vast wel meegekregen, in Limburg zijn ze de grote groepen wielertoeristen wel meer dan een beetje zat. Even leek het er op dat doorgang van grote toertochten en zelfs de Amstel Gold Race in gevaar zouden komen.

Mede dankzij bemiddeling van Tom Dumoulin en Leo van Vliet kwam het gelukkig niet zo ver. Zij spraken tijdens een speciale gemeenteraadsbijeenkomst in Valkenburg en pleitten daar om gastvrij te blijven naar de vele duizenden wielrenners. Ook al omdat ‘wij’ tientallen miljoenen besteden in het Limburgse toerisme. Het leek hierna allemaal met een sisser af te lopen.

Simpele oplossing

Nu is er toch een manier bedacht om ‘ons’ te demotiveren af te reizen naar Zuid-Nederland. Nelis Jeanssen, medewerker van de Commissaris van de Koning in Limburg, denkt dat een deel van de aantrekkingskracht komt door de naamgeving van de heuvels in onze zuidelijkste provincie.

“Cauberg, Keutenberg, Vaalserberg, Loorberg, het zijn namen die toch een enorme aantrekkingskracht hebben in een vlak land als Nederland. We begrijpen best dat hordes wielertoeristen naar ons mooie Limburg komen om die klimmen hier te doen”, aldus Jeanssen. “Maar eerlijk gezegd is het ook wel een beetje flauwekul dat we de molshopen ooit de naam ‘berg’ hebben meegegeven. Daarom gaan wij overal de naam ‘berg’ vervangen door ‘heuvel’ of ‘bult’. Daarmee wordt het volgens het departement een stuk minder interessant om naar Limburg toe te komen. “Het klinkt gewoon ook veel minder stoer als je tegen je fietsvrienden in Noord-Holland vertelt dat je de Cauheuvel even hebt beklommen.”

Maandag van start

Op de eerste maandag van de komende maand gaan ze van start in Limburg. De eerste bordjes zijn al klaar, als de planning gehaald wordt zijn eind mei alle bordjes aangepast. “Mooi op tijd voor het nieuwe wielerseizoen losbarst”, zegt Jeanssen. Cauberg wordt Cauheuvel en zo komen er ook de Loorheuvel en Keutenbult. Een en ander wordt betaald uit een bestaand Europese subsidiepotje dat ooit in het leven is geroepen om verkeersknelpunten op te lossen. Naar verluidt zijn er al actiecomit├ęs bezig om ook de VAM-berg en de Amerongse berg van een nieuwe naam te voorzien.

Hulp nodig

De provincie Limburg roept nog wel de hulp in van wielerliefhebbers in het land. “We denken dat we de meeste straatnamen waar ‘berg’ in voorkomt wel gevonden hebben, maar zijn benieuwd of we misschien toch nog iets gemist hebben.”

Daar helpen we graag bij, een mailtje met je met suggesties kan naar redactie@fiets.nl. Wat denk jij, gaat dit helpen? Vul je even onze poll in?

Nieuwe straatnamen in Limburg, gaat dat werken?

Bekijk resultaten

Loading ... Loading ...