15 oktober 2019 | Rob Meeuwessen

Getest: Mavic Allroad & Ksyrium Pro helm

Veterschoenen. Bij redacteur Menno springen de haren in zijn nek spontaan recht overeind. Ik vind ze wel geinig. Het voelt wat minder race, wat minder gedwongen snel en ziet er in ieder geval chique uit. Mavic combineert bij de Allroad Pro schoenen hun Matryx technology met de looks van weleer in combinatie met een stevige carbon zool.

De basis

Gravel = offroad. En dus moet je een stukje kunnen stappen. De Allroad Pro schoenen hebben een carbon zool die erg lijkt op een versie zoals we ze van de mountainbikeschoenen van Mavic kennen. De pasvorm voelt dan ook hetzelfde. De stevige zool is vrij smal en loopt wat puntig toe. Hierdoor krijgen de toch al klassiek ogende schoenen nog meer een ‘zakelijke’ uitstraling.

De bovenkant is gemaakt van Mavic’s eigen Matryx stof. Een weefsel welke nauwelijks rekbaar is en daardoor zeer goed zijn vorm behoudt. Onder andere de pasvorm is daardoor zeer goed te bepalen. De stof is ondanks dat het niet rekbaar is wel zeer soepel en zacht. Sluiten doe je de schoen met dunne ronde veters. Een vakje, clip of haakje om de veters weg te stoppen ontbreekt. We proppen ze voor de veiligheid maar weg onder de lusjes van de veter zelf.

Pasvorm

Zoals geschreven is de schoen redelijk smal en loopt flink taps toe. Het gebruikte inlegzooltje is zoals bij de meeste Mavic schoenen, niet heel bijzonder. Dun, slap en vrij vormloos. Het blijft raar dat merken zoveel tijd besteden aan het uiterlijk, de stijfheid en sluitsystemen van hun schoen maar dat de ondersteuning van de voet geen rol lijkt te spelen. De Allroad Pro schoen is namelijk zeer, zeer soepel en daardoor sluit de schoen heerlijk om de voet heen. Zijn je voeten echter smal zoals die van mij, dan blijft er wat stof over en heb je feitelijk het gevoel een paar Vans schoenen aan te hebben. Een dikkere, stevige hak en meer ondersteuning van het voetbed kan dit ‘probleem’ verhelpen.

Het sluitsysteem (lees veters) werkt goed. De boel gaat nauwelijks losser zitten tijdens het fietsen en dat is belangrijk. De stof ademt goed en droogt snel. Even een riviertje doorsteken is niet zo’n probleem. Één afdaling verder en je voetjes zijn weer droog.

De schoenen zien er luxe en anders uit dan anders. De kwaliteit is goed. Wel vraag ik me af waarom je de Allroad schoenen zou willen in plaats van en paar normale cross country schoenen. De zool is dermate stijf dat je er geen langere tijd mee wilt wandelen en de prijs is dusdanig hoog dat je ze niet ‘even’ koopt voor erbij.

Mavic Allroad Pro
€250,-

Voor de spiegel

Soigneren kun je leren. Helm en schoenen horen te matchen, dat is duidelijk. En daarom hebben we bij de Allroad schoenen ook een fraaie helm van Mavic getest. De Ksyrium Pro is een redelijk betaalbaare helm in het Mavic gamma. Betaalbaar betekent niet minder goed. De helm is met 250 gram helemaal niet zwaar. Ook heeft het model aan de binnenzijde MIPS, het extra laagje bescherming dat bescherming biedt bij flinke impact. Dee ventilatie is hartstikke prima.

De Ksyrium Pro is beschikbaar in wit, zwart, lichtgevend geel en marine blauw. Mooi mat en fraai afgewerkt. Qua pasvorm is de Mavic helm redelijk smal. Het MIPS binnenwerk maakt het geheel nog wat kleiner. Passen is aan te raden, Je zou zomaar een maat groter nodig kunnen hebben dan gewend.

Voor €140,- zijn je schoenen en helm één geheel en kun je volledig in style voor de dag komen.

Gerelateerd

Rob Meeuwessen

Rob heeft een grote voorliefde voor offroad rijden. Op zowel de mtb als op de crosser. Hij test bikes en spullen en loopt bij voorkeur zoveel mogelijk bijzondere evenementen af. Even op en neer naar Engeland voor 2,5 uur gravelrijden is voor Rob geen probleem....kijk, dan ben je een echte liefhebber.

Strava: https://www.strava.com/athletes/4562872

Meer artikelen van Rob Meeuwessen

Geef een reactie

Inloggen