30 september 2019 | Rob Meeuwessen

Review: Merida Scultura 6000 Disc

Vandaag testen we de Scultura uit de stal van Merida. Geen aero, geen comfort. Gewoon een lekkere allround racer. Van carbon, dat wel.

De Scultura is de klassiekerfiets van Merida en is er in een versie met velgremmen en schijfremmen. Opvallend: de meest betaalbare Scultura’s met velgrem zijn er tot € 1499,- daar boven is het allemaal disc wat de klok slaat. Acht modellen, van € 1699,- tot € 8999,- voor de Team-E. De carbon Scultura Disc is er ook nog in twee type carbon frames; de CF4 en de CF2. Dit is de 6000, opgebouwd rond een CF2 frame. Het verschil tussen CF2 en CF4 zit hem, naast een iets lager gewicht, ook in de geometrie: bij de CF4 is de stack en reach net weer wat meer ‘hardcore’ koers.

De in twee kleuren ‘glossy dark silver en black’ gespoten 6000 heeft een Shimano Ultegra 8000 groep met 8020 disc shifters, ‘flat mount’ remklauwen, 160 mm schijven en een 52/36 crankstel, Fulcrum Racing Disc wielset en Merida delen. De derailleurkabels en de achterremleiding lopen via de onderbuis naar het vooronder.

Praktijk

Wat blijft hangen na de testritjes? Het is onderweg een levendige fiets met een relatief korte wielbasis voor een schijfremracer. Daarom voel je eigenlijk ook geen verschil tussen een Scultura met en zonder disc. Comfort? Meer dan je zou denken. Een ver uitstekende zadelpen, slanke staande achtervorken, 25 mm bandjes (daar mogen nog wel soepelere modellen omheen) en de zithouding zorgen vooral voor veel stressvrije kilometers. Klimmen, knallen en gewoon ‘fietsen’: alles kan met deze Scultura. Een ware allrounder.

De 6000 weegt 8,4 kilo en dat is, zeker afgezet tegen de bijna 2899 euro die de fiets kost, licht. Ok: tussen een standaard Scultura en een Scultura Disc zit qua gewicht nog steeds flink verschil. Maar de kracht en de meerwaarde van de 6000 Disc ten opzichte van pakweg een Scultura zit hem toch echt in de toevoeging van de schijfremmen: altijd voldoende remkracht en zaken als steekassen en de toevoeging van de mogelijkheid om bredere banden te monteren. Het is nu gewoon een net wat betere fiets. Wel heel erg donker, dat dan weer wel.

Merida Scultura Disc 6000
Prijs: €2899,- compleet
Gewicht: 8,40 kilo compleet zonder pedalen

Meer informatie: merida.nl

Gerelateerd

Rob Meeuwessen

Rob heeft een grote voorliefde voor offroad rijden. Op zowel de mtb als op de crosser. Hij test bikes en spullen en loopt bij voorkeur zoveel mogelijk bijzondere evenementen af. Even op en neer naar Engeland voor 2,5 uur gravelrijden is voor Rob geen probleem....kijk, dan ben je een echte liefhebber.

Strava: https://www.strava.com/athletes/4562872

Meer artikelen van Rob Meeuwessen

Één reactie op “Review: Merida Scultura 6000 Disc

  • Bijzonder; wat nog maar een paar jaar geleden (voor de intrede van de schijfremmen op de racefiets) een gewicht van een racefiets van zo’n 8 kg nog als zwaar bevonden werd gelden nu blijkbaar andere regels; deze fiets van 8.4 kg wordt nu als licht bestempeld 🙁

Geef een reactie

Inloggen