Het is weer tijd voor de Tourpoules en Tourspellen. Doe jij dit jaar ook mee aan een spel? Lees dan even deze tien tips door, want misschien eindig je dit jaar dan wél hoger dan die ene vriend of collega. Vergeet niet om zelf wat verrassingen toe te voegen aan je pooltje..

Alejandro Valverde
Alejandro Valverde 2019

We beginnen dit lijstje met de wereldkampioen. Alejandro Valverde liep door een valpartij de Giro d’Italia mis, maar reist in topvorm af naar Brussel. De 39-jarige Spanjaard werd vorige week nog Spaans kampioen en deelt samen met Mikel Landa en Nairo Quintana het kopmanschap. Waar Landa en Quintana vooral in de lastige bergetappes punten zullen scoren, daar kan Valverde ook in heuvelachtige (sprint)etappes uit de voeten. Mits hij niet valt is Valverde een zekerheidje voor punten.

Egan Bernal
Egan Bernal 2019
Hij is de absolute topfavoriet én dingt ook nog mee voor het jongerenklassement. Egan Bernal mag niet ontbreken in je Tourpoule. De Colombiaan is misschien wel de beste klimmer van het moment en deelt bij Ineos het kopmanschap met Geraint Thomas. Als hij voor het algemeen klassement niet meedoet om de hoofdprijzen, zal hij waarschijnlijk wel punten scoren in het jongerenklassement. Vergeet hem niet!

Dylan Groenewegen
Dylan Groenewegen 2018

Elia Viviani en Dylan Groenewegen zijn op dit moment de beste sprinters van het peloton. De ‘oude garde’ bestaande uit Mark Cavendish, Marcel Kittel en André Greipel is overgenomen door een nieuwe lichting. Heel veel topspurters zijn er niet aanwezig in Brussel, waardoor de kans groot is dat Groenewegen en Viviani de prijzen gaan verdelen. Natuurlijk doen ook Caleb Ewan, Alexander Kristoff en Peter Sagan mee, maar Viviani en Groenewegen hebben een duidelijk streepje voor.

Julian Alaphilippe
Julian Alaphilippe 2019

Zonder Julian Alaphilippe kon je de hoofdprijs vorig jaar wel op je buik schrijven. Dit jaar zal dat niet anders zijn, want Alaphilippe is misschien wel de sterkste renner van het seizoen. In de sprintetappes zal hij in dienst moeten rijden van Elia Viviani en in de bergetappes wordt Enric Mas uitgespeeld, maar in alle heuvel- en overgangsetappes krijgt Alaphilippe de kans om zich te laten zien. Het is niet de vraag of Alaphilippe punten gaat pakken, maar hoeveel.

Rohan Dennis
Rohan Dennis 2018

Bij Bahrain-Merida is Vincenzo Nibali – zoals in zo’n beetje elke ronde – de kopman. Toch is Rohan Dennis een naam om in de gaten te houden. De 29-jarige Australiër richtte zich lange tijd alleen op het tijdrijden en werd in die discipline vorig jaar zelfs wereldkampioen, maar al langer koestert hij de wens om een goed klassement in een grote ronde te rijden. Gezien zijn tweede plaats in de Ronde van Zwitserland is hij absoluut een man om rekening mee te houden.

Wout van Aert

Nederland heeft Mathieu van der Poel, maar België beschikt met Remco Evenepoel en Wout van Aert ook over twee pareltjes voor de toekomst. Van Aert maakt als eerste van het supertrio zijn debuut in de Tour. Ondanks het feit dat hij nog nooit een grote ronde heeft gereden zijn de verwachtingen heel hooggespannen. Terecht, want door zijn sterke voorjaar en een goede voorbereiding op de Tour (tweemaal winst in de Dauphiné, Belgisch tijdrit kampioen en derde op de weg) is hij helemaal klaar voor zijn debuut. Bij Jumbo-Visma zijn Dylan Groenewegen en Steven Kruijswijk de absolute kopmannen, maar Van Aert gaan zijn kansen echt wel krijgen.

Peter Sagan
Peter Sagan 2019
Al zes keer won hij het puntenklassement. Dit jaar is de kans opnieuw levensgroot dat de Slowaak op het podium in Parijs staat. In de zeven ‘vlakke’ sprintetappes zal een Sagan in vorm altijd bij de beste vijf eindigen, of in ieder geval in de buurt. Daarnaast kan hij ook een heuvel prima verteren en sprokkelt hij in de tussensprints altijd wel zijn puntjes mee, zelfs in bergetappes. Sagan is een van de eerste namen die je aanklikt als je meedoet aan een Tourspel.

Enric Mas
Enric mas 2019
De 24-jarige Spanjaard wordt door niet heel veel mensen genoemd, maar Enric Mas is wel degelijk een kanshebber voor het podium. Vorig jaar finishte de renner van Deceuninck-Quick-Step heel knap als tweede in de Vuelta. Dit jaar heeft hij zijn zinnen gezet op de Tour en krijgt hij bij zijn Belgische ploeg alle steun. Omdat hij ook nog voor het jongerenklassement in aanmerking komt en op Egan Bernal na de beste jongere is, gaat hij veel punten opleveren.

Christophe Laporte
Christophe Laporte 2019
Natuurlijk kunnen we hier snellere mannen neerzetten, maar dat doen we niet. In elk team moet een ‘dark horse’ zitten en bij ons is dat Christophe Laporte. Waarom? Eigenlijk doen er drie topsprinters mee: Groenewegen, Viviani en Ewan. Daarachter volgt een groot gat, vooral bestaande uit veel twijfelgevallen. Sommige ploegen beschikken zelfs niet over een (top)sprinter. Cofidis mikt volledig op één renner: Christophe Laporte. Hij krijgt de voorkeur boven Nacer Bouhanni en hoort net als André Greipel, Andrea Pasqualon, Giacomo Nizzolo, Niccolo Bonifazio en Sonny Colbrelli tot de sprintsubtop.

Thibaut Pinot
Thibaut Pinot 2018

Het parcours van de Tour de France 2019 is volledig op het lijf geschreven van de Fransen. Dat houdt in: veel klimmen en weinig tijdritkilometers. Romain Bardet krijgt de kans van zijn leven om de ronde te winnen, maar op papier is Thibaut Pinot de betere van de twee. Tegenwoordig kan de 29-jarige renner klimmen, tijdrijden én afdalen. De winnaar van de Ronde van Lombardije 2018 hoort tot het leger kanshebbers voor een podiumplaats.