Alle gravelmodellen van het Italiaanse Wilier beginnen met een J: de Jaroon (Plus), de Jareen en deze Jena, genoemd naar de stad in voormalig Oost-Duitsland. Bepakken en gaan maar! Alles kan met gemak mee.

Allroad fiets

De Jena is een geheel nieuw ontworpen Allroad. Het frame heeft een balhoofdbuis die ontworpen is volgens het ‘Kam Tail design’. Ja, ook de nieuwe gravelracer dient aero te zijn. Nou ja, vooral de voorzijde van de Jena ziet er gestroomlijnd uit. Ga je naar achteren, dan zie je een flink aflopende bovenbuis, heel veel nokjes voor en achter voor dragers, een iets doorgeknikte achtervork en een stevige liggende achtervork.


Wilier biedt de Jena aan met een zestal groepen, zowel 1x als met dubbel. En het frame is geschikt voor zowel ‘standaard’ wielen als 650b. Deze is met SRAM Rival 1x, Mavic-wielen en -banden en Ritchey-afmontage. Compleet weegt de fiets 9,20 kilogram. Denk niet dat je een crosser aanschaft als je de Jena bestelt: het is eerder een zeer robuuste Urban Explorer dan een pure offroad raket. Heel wendbaar in de kleine ruimte is de Wilier niet – daar is-ie ook niet voor bedoeld.

Zitten en trappen. Niet origineel, we hebben het natuurlijk al veel vaker geschreven, maar het omschrijft in drie woorden waar de Jena goed in is. Je krijgt ook niet snel de neiging om echt te gaan crossen. De zithouding is relaxed en vooral het ‘strandstuur’ dwingt je bijna om met een steady pace vaart te maken. De ‘versnellingen’ met de 11/42 achter zijn prima als je vanuit Laasan door het bos richting de Campingplatz Jena unter dem Jenzig gaat. Vlak is het daar zeker niet… Je kunt natuurlijk wild kamperen, maar een beetje luxe mag ook wel…