Na een spectaculaire Giro d’Italia focussen we ons al op de Tour de France. Met het Critérium du Dauphiné komen we al een beetje in de Tourstemming en mogen we ons verheugen op een mooie ronde. Vorig jaar viel er Nederlands succes te vieren met etappewinst van Koen Bouwman. Wat mogen we dit jaar verwachten? Wij blikken vooruit op het Critérium du Dauphiné 2018.

Geschiedenis
Sinds 1947 wordt de Dauphiné verreden. De eerste editie werd gewonnen door Édouard Kablinski, waarna zo’n beetje de ene na de andere Fransman succesvol was. Nello Lauredi, Bernard Hinault en Charley Mottet zijn gedeeld recordhouder met Luis Ocaña en – jawel – Chris Froome. De Brit won in 2013, 2015 en 2016, maar is er dit jaar niet bij. De laatste keer dat een Fransman in de Dauphiné zegevierde dateert alweer van 2007 (Christophe Moreau).

De Dauphiné wordt georganiseerd door de ASO en is toe aan haar 70e editie. Ondanks dat veel Tourtoppers ontbreken, is de Dauphiné dit jaar wel een mooie voorbereidingskoers op La Grande Boucle. De zesde etappe met finish op La Rosière is namelijk nagenoeg hetzelfde als de elfde rit in de aankomende Tour. Een mooie etappe dus om helemaal in de stemming te komen voor de grootste wielerwedstrijd ter wereld.

Parcours
Het Critérium du Dauphiné 2018 bestaat uit zeven etappes en één proloog, waarmee de ronde uiteraard van start gaat. In Valence, ten zuiden van Lyon, trapt de Dauphiné met een 6,6 kilometer vlakke proloog af. Grote verschillen gaan daar niet ontstaan en dat geldt ook voor de daaropvolgende twee etappes naar Saint-Just-Saint-Rambert en Belleville. Onderweg staan er flink wat heuvels op het menu, maar de kans is groot dat het tweemaal op een sprint uitdraait.

De Dauphiné barst wat betreft het spektakel pas echt los op woensdag 6 juni als er een 35 kilometer lange ploegentijdrit verreden wordt. Een dag later mogen de klassementsrenners die tijd verloren hebben opnieuw aan de bak, want dan wacht de eerste bergetappe met aankomst op Lans-en-Vercors. Onderweg moet ook de 18,7 kilometer lange Col du Mount Noir beklommen worden. Het is het voorgerecht voor wat het peloton in het weekend te wachten staat.

6e etappe Critérium du Dauphiné met bergop-aankomst in Valmorel

De koninginnenrit met aankomst in La Rosière

De slotrit naar Saint-Gervais-Les-Bains

Vrijdag wacht namelijk een lastige etappe met aankomst in skigebied Valmorel, waar de 12,7 kilometer lange slotklim gemiddeld 7% oploopt en nauwelijks steile stroken kent. Op zaterdag staat dus de etappe die gelijk is aan de elfde Tourrit op het programma. Vanuit Frontenex wordt er via de Montée de Bisanne (HC) koers gezet richting de Col du Pré (HC) en Cormet de Roselend (2e cat.) om vervolgens te finishen op La Rosière (1e cat.). De Rosière is liefst 17,6 kilometer lang en loopt gemiddeld 5,8% omhoog. Het middenstuk is het zwaarst en als klassementsmannen nog een gooi willen doen naar de gele trui, dan moeten ze daar aanvallen. In de 136 kilometer lange slotrit die start in Moûtiers zorgen de Cõte des Ammerands en de Saint-Gervais Les Bains voor het slotakkoord.

Favorieten
Chris Froome, Richie Porte en Nairo Quintana zijn de grote favorieten om de Tour de France te winnen, maar zij slaan allen de Dauphiné over. Porte en Quintana kiezen voor de Ronde van Zwitserland als voorbereidingswedstrijd, terwijl Froome rust neemt na een zware Giro. De vierde Tourtopfavoriet is er wel bij: Vincenzo Nibali. Of hij na een hoogtestage in vorm verkeert is maar de vraag, want zijn laatste wedstrijd dateert alweer van april.

Vincenzo Nibali 2018

Bij afwezigheid van Froome mikt Sky op Geraint Thomas. Het Colombiaanse toptalent Egan Bernal stond ook op de startlijst, maar is er later toch weer van afgehaald. Thomas kan de zesde Brit in acht jaar tijd worden die de Dauphiné op zijn naam schrijft en zal met het oog op een waarschijnlijk kopmanschap in de Tour (als Froome niet mag starten) in goede vorm verkeren. Kan hij dat bevestigen?

De derde topfavoriet is Romain Bardet. Hij werd in 2016 al tweede in de Franse rittenkoers en bereidde zich net als Nibali de afgelopen maanden voor op de Tour. Laat hij in de Dauphiné al een sprankje van zijn vorm zien of bewaart hij dat voor de Tour? Outsiders voor de overwinning zijn Pierre Latour, Ilnur Zakarin, Adam Yates, Marc Soler, Daniel Martin en Bob Jungels.

Sterren volgens Fiets.nl:
**** Geraint Thomas
*** Vincenzo Nibali, Romain Bardet
** Adam Yates, Ilnur Zakarin, Daniel Martin
* Bob Jungels, Warren Barguil, Marc Soler, Julian Alaphilippe

Nederlanders
Nederlandse kanshebbers voor het klassement zijn er niet, maar wel op het vlakke maken ‘we’ kans. Fabio Jakobsen staat op de voorlopige startlijst en liet dit jaar al zien dat hij het in zich heeft om de grote sprintnamen te verslaan. Zijn ploegmaat Niki Terpstra kan net als Jos van Emden in Valence een gooi doen naar de proloogwinst en leiderstrui. Datzelfde geldt voor Lars Boom, die met Antwan Tolhoek een ploegmaat bij zich heeft voor de bergetappes.

Fabio Jakobsen 2018

TV
Sporza en Eurosport doen live verslag van de Dauphiné.