15 april 2018 | Michael Kerkhof

Valgren wint spannende Amstel Gold Race

De Amstel Gold Race 2018 is gewonnen door Michael Valgren. De Astana-renner reed in de laatste twee kilometer weg uit een elite-groepje en versloeg Roman Kreuziger in een sprint-à-deux. Enrico Gasparotto maakte het podium in Limburg compleet.

Nederlanders in de kopgroep

Met liefst 35 hellingen op het menu ging het peloton op de markt in Maastricht van start. Negen avonturiers rukten zich los van het peloton. Bram Tankink (LottoNL-Jumbo) en Oscar Riesebeek (Roompot-Nederlandse Loterij) zorgden ervoor dat de Nederlandse ploegen goed vertegenwoordigd waren, terwijl ook Tsgabu Grmay, Matteo Bono, Lawson Craddock, Edward Dunbar, Marco Tizza en de Belg Preben Van Hecke meesprongen. Met Tankink als toergids pakte de kopgroep een flinke voorsprong op het peloton.

Met nog vijftig kilometer te gaan brak de finale open. Voor Wout Poels ging het in zijn eerste wedstrijd na zijn sleutelbeenbreuk nog iets te hard en moest hij het peloton laten gaan. Ook Bauke Mollema kon later het hoge tempo niet volgen en moest eraf. Zonder de twee Nederlandse toppers waagden oud-winnaars Roman Kreuziger en Enrico Gasparotto op de Keutenberg de sprong naar de overgebleven koplopers, waar Tankink inmiddels was gelost. Op de laatste passage van de Cauberg kregen de aanvallers gezelschap van Kreuziger en Gasparotto.

Riesebeek laat zich zien

In de groep der favorieten gooide Alejandro Valverde op de Geulhemmerberg de knuppel in het hoenderhok. De Spanjaard, die nog nooit de Amstel Gold Race won, demarreerde en reed samen met Peter Sagan, Michael Valgren en Julian Alaphilippe in één ruk naar de kopgroep toe. Ook Tim Wellens en Jakob Fuglsang konden even later de aansluiting maken, waardoor er een nieuwe kopgroep ontstond met één Nederlander: de overgebleven vroege vluchter Riesebeek.

De Roompot-renner viel in de laatste negen kilometer brutaal aan. Riesebeek kreeg Fuglsang en Bono mee, maar de samenwerking was ver te zoeken waardoor de achtervolgers weer konden aansluiten. Op de Bemelerberg probeerde Riesebeek het opnieuw en kreeg hij ditmaal Van Hecke mee. Fuglsang sprong erover en reed van ze weg, waarna Valverde op imponerende wijze het gat dichtte en Sagan, Gasparotto, Wellens, Fuglsang en Valgren meenam. Astana zat met twee man mee in de vlucht van acht en probeerde met Fuglsang een sprint te ontlopen, maar het was Sagan die alles controleerde.

Aanval Valgren

Met nog twee kilometer te rijden naar Berg en Terblijt plaatste Valgren de definitieve versnelling. Kreuziger sprong in een alles-of-niets poging mee en samen reden ze naar de finish toe. Sagan reageerde niet en hoopte dat de rest zou meewerken, maar tevergeefs: de vogel was gevlogen. Valgren reed de laatste honderden meters aan de leiding en zag Kreuziger niet meer overnemen, tot de Tsjech doorkreeg dat Gasparotto de oversteek aan het maken was. Kreuziger nam toch over, trok de sprint ongewild aan en zag Valgren makkelijk de zege grijpen. Kreuziger werd tweede voor Gasparotto en Sagan, die de sprint van de achtervolgers won.

Het is voor Valgren zijn tweede WorldTour-zege van het seizoen. Eerder dit jaar schreef hij de Omloop Het Nieuwsblad op zijn naam. In 2016 werd de Deen nog tweede in de Amstel Gold Race achter Gasparotto. Hij volgt met zijn overwinning Philippe Gilbert op.

Blaak wint bij de vrouwen

Bij de vrouwen wist er wel een Nederlander te winnen. Chantal Blaak reed samen met Lucinda Brand en versloeg haar landgenote in een sprint. Amanda Spratt zorgde ervoor dat het podium niet alleen maar bestond uit Nederlandse dames, want ze hield Riejanne Markus van de derde plaats af.

Chantal Blaak 2018, Amstel Gold Race voor vrouwen

Michael Kerkhof

Stond vroeger bij de verzorgingsposten bidons te zoeken, schrijft nu over alles wat met fietsen en wielrennen te maken heeft (inclusief bidons). Is gefascineerd door lange sprintetappes, heeft de Giro als favoriete ronde en was fan van Alessandro Petacchi.

Meer artikelen van Michael Kerkhof

Geef een reactie

Inloggen