Ga je in de winter een MTB-toertocht rijden, dan zal je niet snel tientallen van deze fietsen tegenkomen. Dat is wel anders in de downhill of enduro, waar onder anderen Josh Bryceland en Greg Minnaar op een Santa Cruz om de topspot strijden.

Minnaar wist dit jaar voor het eerst een Wereldbeker downhill te winnen op een fiets met 29 inch wielen: de Santa Cruz V10cc. Deze Tallboy heeft ook 29 inch wielen, en ondanks de 120 millimeter veerweg is hij prima te berijden op de Nederlandse parcoursen. Santa Cruz gebruikt al jaren haar VPP (virtual pivot point) veerconcept, waarbij het vooren achterframe door middel van twee korte links aan elkaar verbonden zijn. Hierdoor zijn de veereigenschappen erg goed te voorspellen. Kleine oneffenheden worden snel uitgefilterd, en hoe groter de impact, hoe progressiever de demper wordt.

Geen salonfiets

Deze Tallboy is net als de andere Santa Cruz-fietsen bepaald geen nette salonfiets. Dat zie je aan kleine dingen, zoals een handige smeernippel voor de scharnierpunten, degelijke brackets met schroefdraad en een remleiding die nog gewoon buitenom loopt, waardoor service in het veld een stuk praktischer gaat. Wanneer we de Tallboy mee het bos in nemen, zien we direct een hoop enthousiaste gezichten. Het merk straalt 100 procent mountainbiken uit en je krijgt dan ook zin om iedere mogelijkheid op een sprong tijdens je ritje mee te pakken.

Santa’s unieke veerconcept.

Het carbon frame is uitgerust met allerlei luxe onderdelen, zoals de hydraulisch bedienbare Reverb-zadelpen en Raceface-wielen met Novatec Boost-naven. Het geluid dat deze naven produceren is verslavend lekker. Een afdaling kan niet lang genoeg duren! Beide dempers komen van Fox. De performance demper en voorvork hebben 115 en 120 millimeter veerweg. De 34 millimeter vorkpoten zijn in deze categorie fietsen meer dan voldoende en de instelbaarheid van beide dempers is gewoonweg goed. Het brede stuur (76 centimeter) en de 50 millimeter stuurpen geven de controle bergaf die nodig is om de rubber side down te houden.

Een nostalgische headbatch: lekker!

De gemonteerde Maxxis Ardent race achterband biedt bij natte omstandigheden namelijk weinig grip. Deze Tallboy is niet de fiets die je moet kiezen als je wedstrijden wilt winnen. Het is wel de perfecte fiets om dagenlang mee door de heuvels te rijden en enkel de mooiste trails af te dalen. Wij willen hem wel onder de kerstboom!

Een slimme manier om nog bredere banden kwijt te kunnen.

Je krijg zin om iedere sprong mee te pakken. En een afdaling kan niet lang genoeg duren

A Voldoende spacers en dus meer stackheight. Ideaal in afdalingen
B RaceFace-velgen zijn net als het frame niet-alledaags
C Bracket met schroefdraad, wel zo handig