Naast racefietsen en mountainbikes gaan we ook geregeld op pad met gravelbikes. van race gerichte Italiaanse raspaardjes tot exclusief geweld met brede banden. Onze 5 geteste favorieten gravelbikes van 2019 op een rijtje.

5. Lauf True Grit

Lekker opvallen met je bladveer vork zal wel lukken! deze racey gravelbike all the way uit Ijsland voelt zeer sportief aan. Ideaal op Hollandse bodem. De vork filtert net even de scherpe randjes eruit waardoor het allemaal een tikkie comfortabeler wordt. 1x specifiek en verkrijgbaar in talloze fraaie kleuren. Lekker anders dan anders.

4. Cannondale Topstone Carbon

Deze Topstone is een mix van haast alle fietsen die Cannondale in het assortiment heeft. Comfort Geometrie aan de voorkant, aerostuur en een flexibele achtervork. Beetje gek maar het levert wel een snel sportief fietsje op. Standaard komt hij in 700x38mm maar 650B banden passen ook.

3. Santa Cruz Stigmata

Waar de vorige Stigmata vooral ook cyclocross-proof moest zijn is hij nu dedicated gravel. Dunne banden, dikke banden. Alles kan. De fiets is robuust zoals je van een Santa Cruz mag verwachten en levert massa’s plezier op. Een uitgebreide review mag je in Februari verwachten.

2. Mason In Search Of

Het Engelse Mason bracht dit jaar na een lange aanloopfase de ‘In Search of’ (ISO) op de markt. Een ruigere versie van de bekende Bokeh 2. De ISO is een soort cross-over gravel mountainbike met volwaardige 29er wielen en mountainbikebanden. Een zeer doordacht frame met talloze fraaie details en bijbehorende geometrie. De fiets is zeker geen vliegensvlugge gravelracer maar een apparaat gemaakt voor bijzondere dagen in het zadel. Lange bikepack trips of een dag serieus avontuur in de Ardennen. De ISO is één van de weinige fietsen in deze gravelniche. Onze ervaringen hebben we hier staan.

1. Bombtrack Hook Ext-C

Saai zwart, maar een wolf in schaapskleren. Wel een zwart schaapje dan. Met 650Bx2.1, een degelijk carbon frame en de balans en daal eigenschappen van een normale hardtail mountainbike ben je met de Hook Ext-C in staat allerlei terrein te overmeesteren. Uitdagend fietsje voor uitdagende ritten. Een review lees je hier.