28 december 2017 | fietsredactie

5 Oefeningen om je indoortraining leuk te houden

Binnen fietsen is nog steeds lang niet zo leuk als het echte werk. Ok, dankzij Zwift, Sufferfest, en de vele andere programma’s is het niet meer zo saai als een paar jaar geleden, maar er gaat toch nog steeds niets boven buiten fietsen. We hebben 5 oefeningen voor je die het wat makkelijker maken je indoortrainingen af te werken.

1. Intervals met hoge cadans

Door te trainen op het verhogen van je cadans kun je je acceleratie skills oefenen. Daarnaast kun je makkelijker volgen tijdens ontsnappingen in de koers of in je groepsritjes. Dit kun je op de fietstrainer ideaal oefenen door intervals op FTP-waarde te doen met een cadans van boven de 110 rpm. Als je hiervoor een stappen-schema gebruikt zul je zien dat de tijd voorbij vliegt. Begin bijvoorbeeld met 80 rpm en verhoog je cadans iedere twee minuten met 10 omwentelingen tot je de 120 rpm bereikt hebt. Om te beginnen doe je dit drie keer per training. Zo ben je voor je het weet al weer een half uur verder. Als het je makkelijk afgaat, probeer je de intervals langer te maken, 4 minuten op iedere stap van de cadansladder. Ook kun je nog kijken hoever je kunt gaan zonder dat je begint te stuiteren. Toppers halen 160 omwentelingenper minuut, hoe ver kom jij?

2. Krachttraining op de fiets

Je kunt krachttraining natuurlijk op de sportschool doen, maar het kan ook prima op de fiets. Dat doe je door krachtintervals in te passen in je training. Fiets met lage cadans en flinke weerstand. Doe drie sets van 5 minuten. Deze oefening zorgt voor meer kracht en je spreekt er de ‘snelle’ spiervezels mee aan die je nodig hebt voor sprinten en voor anaerobe inspanningen later in het seizoen. Bijkomend voordeel is dat je er je gluteus maximus mee traint. Je grote bilspier. Bij lage inspanning op hoge cadans kun je het af met hamstrings en bovenbeenspieren, bij hogere krachtsinspanning heb je echter ook die gluten hard nodig. Daar is dit dus een mooie oefening voor.

Lees ook

Fietstrainers 2020: welke trainer moet je kiezen?

3. Eén been per keer

Op een stabiele fietstrainer kun je deze oefening heel goed uitvoeren, fietsen met één been. Klik één voet uit en laat dat been naast je fiets hangen. Met het ingeklikte been probeer je dezelfde krachtsinspanning te blijven leveren en op dezelfde cadans. Hiermee train je spieren die je als je met twee benen fietst niet zoveel aanspreekt. De heupflexoren bijvoorbeeld. Je zult merken dat vooral het trekken aan het pedaal in het begin lastig gaat. Doe dit niet op een te zware weerstand en zorg dat je met een mooie cadans rijdt, zo rond de 90 is prima. Wissel het af, doe steeds een minuutje per been. Je zult zien dat je veel geconcentreerder moet zijn om de oefening goed uit te voeren dan wanneer je met beide benen tegelijk fietst…en de tijd vliegt.

4. Intervals in je ‘sweet spot’

Sweet spot training is een geweldige manier om je tijd op de fietstrainer zo goed mogelijk te benutten. Als je een uurtje wilt fietsen dan heb je veel meer aan een sweet spot training dan aan het simpelweg volmaken van het uur op de snelheid die je buiten zou rijden als je meer tijd te besteden hebt.  Je sweet spot ligt rond de 90% van je FTP-waarde. Als je die nog nog niet kent…….. als je nog net kunt blijven praten zit je aardig in de buurt. Sowieso is het handig om zo snel mogelijk een FTP-test te doen (en deze iedere 6 weken te herhalen), zodat je weet waar je mee bezig bent. In een sweet spot training begin je met 3 x 8 minuten op die genoemde 90%, met 4 minuten rustig aan er tussenin. Probeer dit in de loop van weken op te bouwen. Neem kortere rustintervals tot je uiteindelijk 45 minuten met deze intensiteit kunt rijden.

5. Kort en heftig

Lang op of boven je omslagpunt rijden is zwaar. De tijd lijkt in slow-motion te gaan en het is afzien terwijl het melkzuur je benen verstopt. Je kunt het mentaal makkelijker maken door dezelfde hoeveel werk te doen in meerdere kleine intervals, microbursts. Fiets bijvoorbeeld steeds 45 seconden op je FTP, met 15 tellen rust daarna. Dan weer naar je FTP….dat doe je 10 minuten lang. Mentaal is dit veel makkelijker vol te houden, en de tijd gaat ook lekker snel doordat je constant bezig bent met monitoren hoe ver je al bent en hoe lang je nog moet. Twee of drie van dit soort setjes per training om mee te beginnen is een mooi streven.

Bovenstaande sessies zorgen voor een goede afwisseling en ook voor verbetering van jouw fietsprestaties op verschillende vlakken. Zo kom je goed beslagen ten ijs….oh nee, we werken juist naar het voorjaar toe. Lekker in vorm de zon in straks, dat is dus het einddoel. Succes!

Gerelateerd

8 reacties op “5 Oefeningen om je indoortraining leuk te houden

 • Beste Edwin, je begint je stuk zelf al ongenuanceerd door het binnen fietsen saai te noemen,. Hiermee houdt je dat idee in stand en daarna verwijs je naar oefeningen waarin je op je eigen discipline bent aangewezen en zelf weer de tijd moet volmaken. Juist hier heeft Zwift met alle fietsclubs die er op actief zijn een grote verandering gebracht. Een verandering om voor iedee rijder aan te sluiten bij een groep van gelijken. Door de interactie met anderen worden rijders juist uitgedaagd hun grenzen te verleggen, teverleggen op een manier waartoe ze zelfs buiten niet toe in staat waren. Voor de klassieke einzelganger die buiten graag door weer en wind rijdt is het geen aanvulling. Maar voor een ieder die graag met anderen fietst en grenzen wil verleggen is dit een geheel nieuwe fietservaring die allesbehalve saai is zoals jullie telkens maar weer willen benadrukken. Het is een nieuwe discipline in het fietsen dus stop met het verheerlijken van het buiten fietsen als het enige echte werk. Fietsen op Zwift is een nieuwe discipline met kampioenschappen en een werelwijde competitie waar ook al profs aan deelnemen.

 • Ik heb net voor het eerst ingelogd op deze site en het eerste wat opvalt is de karrenvracht reclame, niet normaal. Ik begrijp dat deze opmerking niet gerelateerd is aan het onderwerp, maar wilde het graag delen en weet niet hoe anders te reageren.

 • Jammer dat Fiets nog steeds geen benul heeft van war er allemaal kan op Zwift. Wil jij je echt verbeteren neem dan deel aan de WBR groepstrainingen op Zwift of in de talloze wedstrijden waarin je echt uitgedaagd wordt. Bovengestelde oefeningen en meer worden op een interactieve manier gegeven. Fiets je mag je echt een stuk beter verdiepen dan te komen met achterhaald advies.

  • Jammer dat je zulke ferme conclusies trekt zonder kennelijk te weten hoeveel benul we op de redactie hebben. Ik doe zelf namelijk ook wel eens een groepstraining op Zwift én pik af en toe een wedstrijdje mee. Een aantal van mijn collega’s doen hetzelfde. En je hebt gelijk, dat is een prima training en enigszins interactief. Hetzelfde geldt voor BigRingVR, Sufferfest, Taxc, Rouvy, Kinomap, VirtuGo en wat ik verder allemaal al heb gebruikt tijdens onze testen in deze winter. Wat niet wegneemt dat de genoemde oefeningen in dit artikel helemaal niet achterhaald zijn, je er geen abonnement op een software aanbieder voor nodig hebt en zelfs niet per se een dure smarttrainer. En als je deze oefeningen gebruikt kun je je ook ‘echt’ verbeteren, ook zonder WBR groepstrainingen. Dus een iets genuanceerdere reactie had best gemogen.
   Fijne jaarwisseling, veel plezier op Zwift en op naar het mooie weer om weer lekker lang buiten te fietsen! 😉

 • Ik had er toch graag bij gelezen voor welke leeftijdskategorien dit artikel is bedoeld. Ik ga er van uit dat voor de senioren onder ons deze schema’s niet lukken( er zullen genoeg senioren zijn onder de lezers)
  zoals de 120 tpm zal voor weinige senioren (+70) evident zijn om het aantal te halen. En de rest van het verhaal zal voor de meesten ook niet haalbaar zijn, neem ik aan.

  • Een leeftijdscategorie aan een oefening hangen kan helaas niet. Er zullen best 70+ ers zijn die dit wel kunnen, en ook een heleboel 70- ers (en 50- ers) die dit niet kunnen. Het is afhankelijk van je conditie, talent en doorzettingsvermogen. Als je de FTP-testen doet train je ongeacht je leeftijd op het juiste niveau, alleen de cadans zou dan wellicht een bottleneck kunnen zijn.
   Maar je hebt wel een punt, we zouden best eens wat specifieke aandacht aan senioren kunnen besteden. Een goed voornemen voor 2018, dank voor je reactie!

Geef een reactie

Inloggen