15 maart 2015 | Edwin Haan

Theo Heuzen

Theo Heuzen, Drs. Th. J.
Organisatieadviseur
Schaatser, fietser/wielrenner 

www.heuzen.nl
info@heuzen.nl

Als organisatieadviseur word ik betrokken bij vraagstukken over strategie, structuur en functioneren. Daarnaast doe ik vanuit mijn hobby’s schaatsen en wielrennen een project rondom veiligheid op natuurijs: www.veiligheidopnatuurijs.nl en adviseer en schrijf ik over tijdrijden, teampursuit, bochtentechniek en dergelijke.

Vanuit de (wedstrijd)sport haal ik inspiratie voor mijn organisatieadvieswerk, bijvoorbeeld bij thema’s als: competitie en samenwerking, voorbereiding en mindset. Te eendimensionaal wordt vaak een parallel getrokken tussen het werken en presteren in organisaties en het bedrijven van wedstrijdsport: “Wij doen hier aan topsport”, roept men dan al te gemakkelijk. Die kreet is weliswaar erg aantrekkelijk, maar is vaak onjuist en geeft dan een contraproductieve mindset.

Als ik vanuit mijn vak organisatiekunde kijk naar het gebruik van de openbare weg valt mij op dat beïnvloeding van gedrag ingestoken wordt vanuit twee kanten. De harde kant: inrichting van de weg en regelgeving, en de zachte kant: oproepen om een ‘heer in het verkeer’ te zijn.

De harde kant is nodig en levert snelle effecten op, maar te veel nadruk daarop leidt bijvoorbeeld tot een overdosis verkeersdrempels, en verleidt de verkeersdeelnemers om de anderen ook als een soort van obstakel te zien en niet als medeweggebruiker.

Oproepen tot sociaal gedrag, die niet compleet en/of specifiek genoeg zijn legt men makkelijk naast zich neer. Een voorbeeld: het ene gedrag ‘Geef de ritser ruimte’, zonder het andere gedrag, het aanpassen van de snelheid aan de ander, daarbij te benoemen. Soms lijkt de oplossing simpel en is het dat ook. Soms is het niet zo simpel, anders was het allang zo geregeld.

 

 

Theo Heuzen schreef voor Fiets een artikel over ‘veilig rijden in groepen op de openbare weg’. Op www.fiets.nl/slimmerfietsen vind je dit artikel ook, samen met veel meer informatie aangaande dit onderwerp.

Gerelateerd

Edwin Haan

Hoofdredacteur bij Fiets. Rijdt op alles met twee wielen. Wielrennen, gravelracen, crossen, mountainbiken en zelfs een voorzichtig downhill dagje komt wel eens voor. Vooral geïnteresseerd in techniek en gadgets. Favoriete grote ronde, de Giro. Favoriete klassieker, Parijs-Roubaix, ondanks een grote weerstand tegen het zelf fietsen op kasseien.

Strava: http://www.strava.com/athletes/1304841

Meer artikelen van Edwin Haan

Geef een reactie

Inloggen