27 februari 2013 | EDriessen

Meerdaagse cyclo in opmars

De etappekoers voor recreanten is in opmars. Op steeds meer plekken worden cyclo’s georganiseerd over meerdere dagen. Van de Mallorca Xperience en de Ronde van Sardinië tot de Haute Route. Veel kilometers maken gegarandeerd!

De etappekoers voor recreanten is in opmars. Op steeds meer plekken worden cyclo’s georganiseerd over meerdere dagen. Van de Mallorca Xperience en de Ronde van Sardinië tot de Haute Route. Veel kilometers maken gegarandeerd!

De cyclo is een mengvorm tussen een toertocht en een wedstrijd. De cyclosportieven worden meestal gewoon op de openbare weg gereden, maar met tijdsregistratie. De winnaar wordt meestal gehuldigd. We zetten een aantal van deze meerdaagse cyclo’s voor je op een rijtje.


Tour of Cyprus

Van 29 maart tot 1 april staan er drie etappes op het programma in de vierde Tour of Cyprus. Alle etappes starten en finishen voor het deelnemershotel in Limassol. De eerste etappe is meteen een bergetappe, de laatste etappe is relatief vlak. Deelnemen kost 100 euro, wil je er een hotel bij, dan beginnen de prijzen bij 250 euro. De inschrijving voor 2013 is al gesloten.


Ronde van Sardinië

Van 20 tot 27 april kan je een week lang kilometers maken op Sardinië in de Giro Sardegna. Meedoen, inclusief Hotel begint bij 250 euro. Er is een lange (575 km)  en korte versie (437 km) , allebei met een dagklassement en algemeen klassement. Er zijn ook klassementen voor Masters. Elke dag is er een felbegeerde zwarte trui voor de allerlaatste deelnemer. De langste versie telt in totaal 7000 hoogtemeters.

   


Mallorca Xperience
Ruim 600 kilometer beslaat deze cyclo die van 21tot 22 april wordt verreden. De cyclo wordt rustig opgebouwd wat betreft kilometers en hoogtemeters. De eerste etappe gaat over 105 kilometer door de binnenlanden van het eiland in de Middellandse Zee en kent nauwelijks hoogtemeters. De slotetappe is de Mallorca 312, een cyclo waarvoor ook los kan worden ingeschreven.
De Mallorca 312 wordt dit jaar voor de vierde keer georganiseerd. Deze cyclo over 312 kilometer volgt de kustweg rondom het hele eiland. Deze cyclo telt maarliefst 4300 hoogtemeters. Hoogste col is de Puig Major. Deze berg ligt ongeveer 1000 meter boven de zeespiegel. Voor de Mallorca 312 kan ook los worden ingeschreven. Het is dus niet verplicht om ook aan de meerdaagse cyclo mee te doen. Deelname aan de Mallorca Xperience kost 800 euro. Dat is inclusief eten en hotel.


Transalp

Van Duitsland naar Oostenrijk door de Alpen. Dat is basis van de Transalp. Er is ook een transalp voor de mountainbike, deze versie is voor de racefiets. De Transalp trok vorig jaar deelnemers uit 30 landen. De cyclo staat op het programma van 23 tot 29 juni. Deelnemers betalen 695 euro om mee te doen, dat is inclusief eten voor onderweg. Er is in iedere finishplaats ook een rennerscamping. Voor een week kamperen betaal je 150 euro.


 

 

Viking Tour

Midden in de zomer staat van 20 tot 26 juli in Noorwegen de Vikingtour op het programma. . In deze meerdaagse worden 7 etappes verreden door het zuiden van Noorwegen. De eerste etappe is kort, 20 kilometer. Toch staan er in deze rittenkoers serieuze hoogtemeters op het programma. De voorlaatste etappe is 109 kilometer lang en telt 3100 hoogtemeters. Er is zowel een wedstrijd categorie als een recreatieve categorie.


Ronde van de Dolomieten

De Giro Della Dolomiti is een oudje in cyclo land. De meerdaagse wordt dit jaar alweer voor de 37-ste keer georganiseerd. De editie wordt dit jaar verreden van 28 juli tot en met 3 augustus. In de zes etappes is het elke bijna elke dag klimmen geblazen. Zo staan ondermeer de Furka- en de Furkelpas. Alleen de laatste etappe is nagenoeg vlak.


Tour de l’Ain
Een broertje van de rittenkoers voor profs. De Tour de l’Ain gaat over vier etappes van 10 tot 13 augustus. Deelnemen kan voor de volle vier dagen, of alleen per rit. Een hele week fietsen kost 150 euro, het inschrijfgeld voor een losse etappe is 40 euro. Het is ook mogelijk om voor de hele week hotels te boeken, inclusief eten en massage.


Haute Route

De Haute Route is er dit jaar in twee versies. Behalve de meerdaagse cyclo door de Alpen is er dit jaar ook een Haute Route door de Pyreneeën.
Zeven dagen op rij, meer dan zevenhonderd kilometer wielrennen en een finish in Nice. Dat is de ‘Haute Route’. De toch begint op 18 augustus bij het meer van Geneve, einddoel is op 24 augustus de Middellandse zee. Onderweg liggen heel veel Alpenreuzen: als de Joux Plane, de Col de l’Iseran en de Izoard. Er is zelfs een klimtijdrit van 24 kilometer op de Col de la Bonette. Deze rit gaat tot 2800 meter hoogte.
In de Haute Route Pyrenees wordt van 1 tot 7 september van Barcelona naar Biarritz gereden. De tocht is 750 kilometer lang en telt 20.300 hoogtemeters. Er staan 19 cols op het programma, waaronder de Pla de Beret, Peyresourde, Aspin, Tourmalet, Hautacam, Soulor en Aubisque. Etappeplaatsen zijn Solsona, La Seu d’Urgell, Vielha, Bagnères-de-Luchon, Argelès-Gazost en Pau. Er is plaats voor maximaal 500 deelnemers. Afhankelijk van de gewenste accommodatie kost deelnemen tussen de 320 en 1045 euro.


Ronde van Mallorca

Er is nog geen editie voor 2013 bekendgemaakt, maar de afgelopen jaren werd op Mallorca de Ronde van Mallorca voor Masters georganiseerd. Een meerdaagse koers voor leeftijdscategorieën tussen de 30 en 60 plus. Een wedstrijdlicentie is vereist.


Geef een reactie

Inloggen