Cervélo heeft enkele dagen voor het mooiste triathlonevenement van het jaar, de Ironman op Hawaï, haar nieuwste triathlonfiets gepresenteerd. Het gaat om de Cervélo P5X, een fiets met schijfremmen en een apart design. Voorlopig zul je de P5X nog niet in wedstrijden tegenkomen…

Cervélo P5X

In 2013 begon Cervélo samen met een groep van deskundigen, atleten en coaches aan het bouwen van de P5X. Als doel had men gesteld om de ultieme triathlonfiets te maken zonder zich te houden aan de richtlijnen van de UCI. Na meer dan 180 uur aan tests in de windtunnel rolde het huidige ontwerp van de P5X uit de koker en kon er met de productie begonnen worden.

“Of je nou traint of een wedstrijd rijdt, alles wat je nodig hebt zit in de P5X,” staat er in het persbericht te lezen. Dat is zeker mogelijk, want je kunt je spullen (denk aan fietspomp, binnenbandjes en gelletjes) wegstoppen in een speciale box op de fiets. Wat ook opvalt zijn de schijfremmen en de ontbrekende zitbuis.

Prijzig

Op dit moment is de P5X in twee versies beschikbaar: een prijzige en een iets ‘goedkopere’ uitvoering. De prijzige uitvoering (ongeveer €14.000) is uitgerust met SRAM Red eTap en ENVE 7.8 wielen, terwijl op de goedkopere uitvoering (bijna €10.000) Ultegra Di2 zit en Hed 6.9 wielen. Laatstgenoemde uitvoering is pas in december verkrijgbaar.