De toerversies van de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik, de Amstel Goldrace en Parijs-Roubaix zijn in de Benelux enorm populair. Minder bekend bij ons is de cyclo over het parcours van die andere grote klassieker: Milaan – San Remo. Van deze cyclo bestaan sinds vorig jaar zelfs twee versies!

De Granfondo Milaan-San Remo is zelfs één van de oudste cyclo’s in de wereld. Het evenement is op 26 april toe aan de 45e editie en telt jaarlijks maximaal 1.000 deelnemers van over de hele wereld. De cyclo start in de buitenwijken van Milaan. De Granfondo Milaan – San Remo volgt hetzelfde parcours als de profversie:  over de vlakten van Lombardije en Piemont, de Turchino en langs de Liguriaanse Riviera om zo tot de eindstreep in San Remo te komen na de legendarische afdalingen van de Cipressa en de Poggio di Sanremo. De cyclo is 300 kilometer lang.

Sinds vorig jaar is de organisatie van deze Gran Fondo ook verantwoordelijk voor een tweede versie. Deze ”la Classicissima” wordt verreden op 22 maart, dezelfde datum waarop de profs hun kilometers naar San Remo maken.