Fijn. 2000 kilometer rijden in de eerste vier maanden van 2014 en maar één lekker band krijgen. Eh, om eerlijk te zijn twee. Maar die laatste betrof een veiligheidsspeld, en die zou veel andere banden ook hebben doorboord. Grote voordeel van de Bontrager R3 Hard Case Lite Road band is de relatief goede bescherming tegen lekrijden.

De Bontrager R3 wordt door de fabrikant omschreven als een luxe wedstrijd race band in een vouwband uitvoering. Met een gewicht van 190 gram is de band bovendien absoluut niet te zwaar.

aerowingsNieuw aan het model van dit jaar zijn de aerovleugels. Deze vleugels zouden zorgen voor minder luchtweerstand in het gebied waar velg en band samenkomen. De vleugels maken volgens Bontrager een vloeiender overgang tussen velg en band. ”Tubes hebben een kleine uitsparing waar het rubber de velg raakt; draadbanden passen in de hiel van de velg, waardoor aan de zijkant van de band een randje ontstaat”, stelt de fabrikant. ”Deze randjes en uitsparingen verstoren de luchtstroom, wat leidt tot meer turbulentie en aerodynamische weerstand. Bontrager Aero wings vullen een groot deel van de tussenruimte op, waardoor de luchtstroom verbetert en de weerstand kleiner is dan bij tubes en standaard draadbanden”.

De aerodynamica hebben we niet getest in deze review. Wel hebben we de 23 mm band in diverse situaties uitgeprobeerd. In de regen, op schelpenpaadjes in het bos en in enkele trainingswedstrijden. Waar de Bontrager R3 Road vooral in uitblinkt is duurzaamheid. De band slijt niet zo snel als enkele andere wedstrijdbanden. Dat komt doordat in de band een extra bescherming tegen lekrijden is aangebracht. Ook het wedstrijdgedrag van de band is voldoende.

Foto Band4De R3 Road is verkrijgbaar in 7 verschillende kleurstellingen: zwart, blauw, wit, roze, geel, naturel en rood. De vouwband is uitgerust met een 120 TPI karkas. TPI zegt wat over de soepelheid van de band. Banden met een hoog TPI zijn over het algemeen soepeler dan banden met een laag TPI en moeten wat harder worden opgepompt. 120 TPI is gangbaar voor een wedstrijd draadband . De Bontrager R3 Hard Case Lite Road band is er in 23 mm. Er is één uitvoering in 25 mm. Deze band is zwart en iets zwaarder dan zijn dunnere broertje: 200 gram in plaats van 190 gram.

Al met al omschrijft de Bontrager R3 Road zich het beste als een allround wedstrijdband. Wil je presteren in een tochtje met je vrienden, of rij je af en toe een wedstrijd en gebruik je geen aparte racewielen, dan is deze band een prima keuze.

De verkoopadviesprijs bedraagt €39.99.