Redacteur Edwin Driessen ziet zichzelf als het prototype van een anti-klimmer. Toch probeert hij met coach Adrie van Diemen van webtrainer.com zijn klimmerscapaciteiten te verbeteren. Begin oktober waagt hij zich aan een cyclo in de Franse Alpen.

”Bakbeest” was het woord dat viel op de redactie van Fiets. Het was collega’s ook opgevallen dat de kilo’s er deze winter wel heel gemakkelijk aan zijn gekomen. Thuis wijst de weegschaal 95 kilo aan. Dat is tien kilo meer dan afgelopen zomer.

De kilo’s komen snel als je stopt met fietsen. De oorzaak is simpel: griep. En dan niet zo’n griepje waarna je na twee weken weer lekker op de fiets gaat zitten alsof er niets is gebeurd. Dit was een griep waarbij na vier dagen koorts het gevoel van zware benen een paar weken aanhield.  Geen zin om te fietsen dus. Maar het onderuit voor de TV gezakt zitten heeft consequenties. Of eigenlijk, het eten en drinken voor de televisie heeft consequenties. Pas na zes weken komt de zin om op de fiets te stappen terug. Het leed is al geschied. De conditie is zo goed als weg en de extra mee te zeulen kilo’s zijn aanzienlijk. Tijd voor actie!

Ik behoor tot de categorie fietsers die met enig dedain neerkijkt op cyclo’s als de Marmotte. ”Da’s een toertocht”, hoor ik mezelf nog zeggen. Los van de discussie of dit nu wel of niet zo is. Mijn mening wordt voor een groot deel beinvloed door mijn eigen klimtalent. Of eigenlijk het totaal ontbreken daarvan. Waar ik op een vlakke weg goed mee kan komen, daar word ik er bergop door de eerste de beste vaak met gemak afgereden. Gevoelsmatig heb ik daarom niets te zoeken in een cyclo. Ik hou ervan om in de bergen te fietsen. Ik beperk dit alleen graag tot een vakantie.

Toch heb ik besloten om in oktober een cyclo te rijden. Mijn oog is gevallen op de Cimes du Lac, een cyclo in Annecy in de Franse Alpen. Ik heb zeven maanden om me voor te bereiden. Kan je van een bakbeest een klimgeit maken? Samen met Adrie van Diemen van webtrainer.com ga ik de uitdaging aan. Hij organiseert jaarlijks de Webtrainer Berg Op training.  Eind deze week doe ik een inspanningstest. Ik ben benieuwd.