Na wat vertraging is deze week het wattage meetsysteem van Garmin gepresenteerd: de Garmin Vector. Deze wattagemeter meet het getrapte vermogen via de pedalen. De Vector heeft een adviesprijs van 1549 euro.

Eigenlijk is de Garmin Vector twee meetsystemen in één. Met acht meetsensoren in elke as van de Exustar trappers, genereert het systeem een hoop gegevens. Het linkerpedaal stuur de gegevens naar het rechterpedaal, die het vervolgens via hetzogeheten ANT + communicatieprotocol doorzendt naar de fietscomputer. Deze computer wordt niet met de Garmin Vector meegeleverd. Maar door het gebruik van het ANT + protocol, is het systeem bruikbaar met fietscomputers van meerdere merken.

De Garmin Vector weegt inclusief schoenplaatjes en schroeven, 428 gram. Het voordeel van een wattage meetsysteem in de pedalen is dat de pedalen betrekkelijk eenvoudig om een andere fiets overgezet kunnen worden. Met meetsystemen in de cranks is dat een stuk lastiger. Voordeel van de Vector is bovendien dat de pedalen met behulp van een 15mm sleutel makkelijk los te draaien zijn. Ook hoeven de op het pedaal bevestigde sensoren niet perfect uitgelijnd te zijn met de cranks, zoals dat bij het wattage meetsysteem van Look en Polar wel het geval is.

Compatibel

Vector’s lichtgewicht en duurzame composiet pedalen zijn LOOK Keo compatibel, hebben een roestvrijstalen onderplaat en zijn ANT+ draadloze pedaal pod transmitters passen op de meeste gangbare cranksets

Vector werkt door het meten van de normale afwikkeling in de pedaalas wanneer je trapt tijdens iedere pedaalomwenteling. Door de gemeten afwikkeling te vergelijken met de door de fabriek gekalibreerde afwikkeling kan Vector bepalen hoeveel kracht je gebruikt op het pedaal. Door krachtmetingen, cadansmetingen via Vector’s geïntegreerde acceleratiemeters en tijd, berekent de Vector het aantal watt.

“Team Garmin-Sharp is enthousiast over de beschikbaarheid van Vector en het potentieel dat het geeft om onze training en prestatie te meten,” vertelt Robby Ketchell, Director of Sports Science, Garmin-Sharp Professional Cycling Team. “De data die Vector levert geeft ons meer mogelijkheden om informatie te analyseren en om onze rijders te begeleiden.

Vector is direct verkrijgbaar via de dealers en heeft een verkoopadviesprijs van € 1.549.