Het zadel moet verplicht horizontaal, er mag niks opgeplakt worden en de punt moet vijf centimeter achter het bracket blijven. De regels van de wereldwielerbond UCI zijn streng en daarom zie je steeds meer specifieke tijdritzadels in het wielrennen.

 

Zo rijdt wereldkampioen Tony Martin met een speciaal voor hem aangepast zadel waarin een schuurpapier achtige stof zit verwerkt. De stof moet voorkomen dat de Duitser gaat schuiven over het zadel.

 

Joaquim Rodriguez rijdt met het enige specifieke triathlon zadel van Selle Italia, de SLR Tri. Markel Irizar kiest voor het nieuwe Prologo TT Zero zadel dat ook materiaal gebruikt om renners makkelijker op de punt van het zadel te laten zitten.

 

Opvallend is ook het tijdritzadel van Philippe Gilbert. Hij rijdt op een wit zadel zonder merk. Wij gaan ervanuit dat het een bewerkt zadel van Selle Italia is, wij denken een oud Flite zadel.

 

Om vijf centimeter achter het bracket te blijven moeten zadels soms helemaal naar achteren worden geplaatst, zoals bij Jean-Christophe Peraud van Ag2r-La Mondiale. Michael Rogers van Saxo-Tinkoff Bank kiest voor een neusloos Specialized Sitero triathlon zadel.