Niet iedereen heeft het geluk zoals de 13-jarige Georg Jensen uit Engeland. Hij kreeg deze week van de politie zijn gestolen racefiets terug van ruim 3.500 euro. De diefstal werd landelijk nieuws nadat BBC DJ Robert Elms zich om het lot van het gedupeerde rennertje bekommerde. Voor iedereen die geen landelijke publiciteit weet te genereren: er zijn andere manieren om je fiets terug te vinden. Bijvoorbeeld via GPS tracering.

Het Deense bedrijf Spybike heeft diverse GPS trackers voor fietsen op de markt gebracht. Zo is er een 27mm zadelpen van carbon en een apparaat dat in de stuurkolom kan worden geplaatst. Ook is er een GPS apparaat in de vorm van een achterlicht verkrijgbaar. De apparaten werken als een mobiele telefoon met een GPS-bewegingssensor. De eigenaar van de gestolen fiets kan zodoende via Google Maps de verblijfplaats van de fiets blijven volgen.

Volgsystemen bestaan al jaren. Ze zijn veelal in dure auto’s gemonteerd. Ze zenden doorgaans een VHF-signaal uit dat bijvoorbeeld door politieauto’s ontvangen kan worden. Deze technologie heeft zich inmiddels bewezen, maar is kostbaar. De Spybike maakt gebruik van de techniek van mobiele telefoons. Het GPS apparaat van de Deense firma maakt gebruik van een SIM kaart. Na activering kost dit de gebruiker volgens dit bedrijf, ongeveer 0.0006 eurocent cent per upload.

Vanwege het extra gewicht zal GPS tracking niet voor iedereen ideaal zijn. In Vlaanderen is dan wellicht de site gevondenfietsen.be een oplossing. De politie meldt op deze site elke gevonden fiets waarvan de eigenaar onbekend is. Dit kan een gewone stadsfiets zijn, maar ook een dure racefiets of mountainbike. Op de site kan per provincie worden gezocht.

Nog even terug naar de 13 jarige Georg Jensen uit Engeland die zijn racefiets terugkreeg. Hij had zijn fiets zelf bijeen gespaard met ondermeer het prijzengeld dat hij met wielrennen verdiende. Hij werd afgelopen week kampioen van Engeland in zijn leeftijdscategorie. Hij deed dit op het onderdeel tijdrijden.

Meer info over GPS tracking.