Van uitstel komt gelukkig geen afstel. De Vuelta a España start in 2022 in Utrecht, zo heeft de organisatie bekend gemaakt. Het Spaanse spektakel begint in Utrecht en doet ook Noord-Brabant aan.

De Vuelta van 2022 begint met een tijdrit door de Domstad. Na de openingstijdrit moet het peloton reizen naar Den Bosch om een dag later daar te starten en weer terug te fietsen naar Utrecht. De derde rit begint in Breda en eindigt daar ook. Daarna vertrekt de Vueltakaravaan per vliegtuig en auto weer naar thuisland Spanje. “Het is een langgekoesterde wens om in fietsland Nederland te starten”, zegt Vuelta-directeur Javier Guillén. “Dat we zo’n groot evenement naar Nederland en Utrecht kunnen halen, is voor ons een enorme opsteker na deze moeilijke periode”, voegt burgemeester Sharon Dijksma eraan toe.

Eigenlijk zou de Vuelta vorig jaar al in Utrecht van start gaan, maar als gevolg van de coronacrisis werd er afgezien van een start in het buitenland en ging de Spaanse ronde in het Baskische Irún van start. Dit jaar vertrekt de Spaanse ronde vanuit Burgos. De exacte datum wordt bekend zodra de UCI de jaarlijkse wielerkalender vaststelt.

Utrecht organiseerde al vaker de start van een grote wielerronde. In 2015 ging de Tour de France er nog van start met een tijdrit, waarbij de start en finish was gelegen ter hoogte van de Jaarbeurs. De Ronde van Spanje ging in 2009 in Assen van start. Daarna volgden ook nog de Giro (2010, Amsterdam), Tour (2010, Rotterdam), Tour (2015, Utrecht) en Giro (2016, Apeldoorn).

Tour de France 2015 Utrecht
Sfeerbeeld van de Tour in Utrecht (2015).