Je wilt graag beginnen met krachttraining naast het fietsen. Je vindt het fijn om wat meer binnen te trainen in de winter en dit lijkt jou een mooi alternatief. Toch hoor je zowel positieve als negatieve verhalen over krachttraining. Is het goed om te doen naast het fietsen? En waar moet je op letten?

Krachttraining kan zeker een goede toevoeging op de fietstraining zijn. In de wielersport is het vaak nog een erg onderschatte trainingsvorm. Waar krachttraining in andere sporttakken veel gebruikelijker is, zijn we het als wielrenners vaak niet gewend om te doen. Toch kan krachttraining een grote bijdrage leveren aan je ontwikkeling als renner.

Zoek begeleiding

Krachttraining vraagt wel om kennis. Wanneer je het op de verkeerde manier uitvoert, kan het erg blessuregevoelig zijn. Wanneer je zelf niet goed weet hoe je krachtoefeningen moet doen, is het aan te raden op zoek te gaan naar begeleiding. In de sportschool is er vaak wel iemand te vinden die je daarbij kan helpen. Maar ook wanneer je wel ervaring hebt met krachttraining kan het nuttig zijn wanneer er iemand met je meekijkt.

Begin bij de basis

Voordat je zware gewichten gaat tillen, kun je het beste eerst beginnen met wat eenvoudiger oefeningen. Er zijn meer dan genoeg core stability-oefeningen of lichte krachtoefeningen te vinden waarbij je enkel je lichaamsgewicht hoeft te gebruiken. Deze oefeningen zorgen vaak ook al voor een grote trainingsprikkel. Wees dus niet te snel met de lastige oefeningen, maar begin simpel.

Als je echt stappen wilt maken met krachttraining, dan is het belangrijk om dit niet alleen als wintertraining te zien.

Focus op de techniek

Wanneer je met gewichten gaat werken, is het vaak erg verleidelijk om zo snel mogelijk zo veel mogelijk te kunnen tillen. Dat zorgt dat er echter vaak voor dat je de techniek van de oefening verwaarloost. Bij de meeste krachtoefeningen kun je de oefening zwaarder maken door hem perfect uit te voeren. Wees dus zo veel mogelijk bezig met het goed uitvoeren van de beweging en hecht niet te veel aandacht aan het gewicht dat je vasthoudt.

Doe altijd een warming-up

Veel meer dan voor het wielrennen is een warming-up heel belangrijk. Waar je tijdens het wielrennen weinig kunt beschadigen, kan het uitvoeren van krachtoefeningen zonder warming-up schadelijk zijn. Voer dus altijd een warming-up uit voordat je aan een krachttraining begint.

Blijf onderhouden
Als je echt stappen wilt maken met krachttraining, dan is het belangrijk om dit niet alleen als wintertraining te zien. Op het moment dat je stopt met krachttraining, verlies je namelijk een hoop van wat je de afgelopen maanden hebt opgebouwd. Het is daarom aan te raden om krachttraining te blijven onderhouden tijdens het wielerseizoen

Gewichten sportschool