Donderdagochtend werd niet alleen het Tourparcours voor de mannen, maar ook voor de vrouwen gepresenteerd. De Tour de France voor vrouwen bestaat uit maar liefst acht etappes en kent ook dezelfde truien en regels als de mannenversie.

Vroeger was er al een Tour voor vrouwen, maar dat stierf een stille dood. Op initiatief van onder andere Marianne Vos werd La Course in het leven geroepen. Een eendaagse tijdens de Tour voor mannen met een paar uitstapjes naar een meerdaagse, maar nu komt er een échte Tour voor vrouwen met dezelfde regels en truien als de mannenversie.

Marion Rousse is de koersdirectrice van de Tour voor vrouwen. “Onze uitdaging is dat meer mensen het hebben over vrouwenwielrennen”, zegt Christian Prudhomme. “We beginnen vlak voor de aankomst van de laatste Touretappe voor mannen, om zoveel mogelijk media-aandacht te krijgen. De eerste etappe is in Parijs op de Champs-Elyées waar de vrouwen twaalf rondjes rijden, goed voor een totaal van 82 kilometer”, aldus Prudhomme. “Dit parcours kennen de vrouwen nog van de eerste editie van La Course, gewonnen door Marianne Vos”, voegt Rousse toe.

Parcours Tour de France voor vrouwen

De tweede etappe is 135 kilometer lang van Meaux naar Provins, met een aankomst heuvelop. Een rit later is het klimmen geblazen tussen Reims en Épernay met onderweg vijf hellingen. Een stukje onverhard kan ook niet ontbreken, dus is het off-road rijden geblazen op de vierde dag richting Bar-sur-Aube. “Dit is een etappe voor zowel klassieke renners als klassementsrenners”, blikt Sabrina Stultiens vooruit. “Als je ervaring hebt met veldrijden ben je in het voordeel.” In totaal staan er vier gravelstroken op het menu, in totaal goed voor zo’n 20 kilometer aan onverharde wegen.

Veel tijd om te herstellen krijgen de rensters niet. De volgende dag is weliswaar grotendeels vlak, maar wel 175 kilometer lang. De zesde etappe voert naar Rosheim in de Elzas. Op de voorlaatste dag gaat de Tour over Petit Ballon, Col du Platzerwasel en Grand Ballon. De koninginnenrit, dus. Op de laatste dag volgt de ontknoping met aankomst op Planche des Belles Filles, de plek waar de Tour van 2020 werd beslist door Tadej Pogacar.

Parcours Tour de France voor vrouwen 2022:
1. Parijs – Parijs (82 kilometer)
2. Meaux – Provins (135 kilometer)
3. Reims – Épernay (133 kilometer)
4. Troyes – Bar-sur-Aube (126 kilometer)
5. Bar-le-Duc – Saint-Dié-des-Vosges (175 kilometer)
6. Saint-Dié-des-Vosges – Rosheim (128 kilometer)
7. Sélestat – Le Markstein (127 kilometer)
8. Lure – La Super Planche des Belles Filles (123 kilometer)