Crossen met een gravelbike? Dat kan, bewijst veldrijder Joris Nieuwenhuis. Als coureur in dienst van Sunweb is hij vanaf dit seizoen aangewezen op de gloednieuwe Cervélo Aspero. Een gravelracer, welke geschikt is gemaakt voor het veldrijden op hoog niveau. Even checken of we nog wat speciaals spotten.

Sunweb heeft met Nieuwenhuis en Lucinda Brand een cross duo in de gelederen dat meedoet voor de prijzen. Afgelopen jaar gebeurde dat nog op een Giant met ‘Sunweb’ stickers. Vanaf dit seizoen rijden ze op een fiets van sponsor Cervélo zelf. Maar wat doe je wanneer je als merk geen echte cyclocross fiets in het gamma hebt? Dan kies je de best beschikbare optie. De net op de markt gebrachte Aspero moet het klusje klaren.

Slimme truc

De Aspero is dus geen volbloed crosser. Wat is er dan anders aan vraag je jezelf vast af? Daarvoor moeten we de geometrie cijfers onder elkaar leggen. In basis is de fiets niet heel veel anders dan die van de concurrent. Op twee details na. We vergelijken de Aspero met de meest voorkomende fietsen in het profpeloton. Zo zien we dat het bracket beduidend lager ligt dan een cross specifiek frame. Dit scheelt gemiddeld zo’n 8 millimeter. Een ander detail is dat de liggende achtervork zo’n 5 millimeter korter is dan gebruikelijk. 420 in plaats van 425 millimeter.
De totale wielbasis is dan weer niet korter dan de rest. Cervélo heeft de dropouts van de vork zo geconstrueerd dat deze aanpasbaar zijn. Zo is de wielbasis met 5 millimeter te verlengen of andersom.


De bracketas is naar voren gedraaid dmv een excentrisch bracket.

De mechaniekers van Nieuwenhuis hebben een slimme truc uitgehaald om het lage bracket aan te passen. Een excentrische trapas is in het oversized bracket geplaatst waardoor het crankstel uit het midden wordt geplaatst. Zo wordt ongeveer 8 millimeter gecompenseerd net als het een aantal millimeter in lengte. Nadeel van dit alles is dat het bracket verder naar voren komt waardoor de pedalen net even anders staan ten opzichte van het zadel.


De verdraaibare ‘flipchip’ in de voorvork.

Fietsen uit de stal van Sunweb zijn nagenoeg volledig afgemonteerd met componenten uit de Shimano stal. Dura Ace schakelgerei en wielen. Verder vooral veel Pro. Stuur, stuurpen en zadel. Tubes komen steevast uit de wonderboerderij in Denekamp. Dugast is hofleverancier.