Prachtige foto’s op hoge bergtoppen, Actiefoto’s in dichtbeboste gebieden en zo veel meer. Deze zomer wilden we iedere vrijdag uitpakken met tips & tricks over alles wat je tijdens een mountainbikerit tegenkomt. Hiervoor stelden we speciaal een fiets samen. Capabel om de ruigste tracks te overleven. Die hoge bergtoppen en actiefoto’s, die houd je tegoed. De fiets is er wel! En ook zijn er tips & tricks. Vanaf nu, iedere vrijdag.

Na mijn deelname aan de Megavalanche en de adrenalinerush die volgde wilde ik meer. Harder, sneller, langer. En daarom een fiets met meer veerweg. Een langere fiets die zeer goed vooruit wil op hoge snelheid. Een Specialized Enduro is het geworden. En dankzij jullie hulp rijdt er nu een wel heel opvallende verschijning rond in de bossen. Wat volgt, is een fotoverhaal.


De fiets, een Specialized Enduro Expert zoals hij uit de doos komt.

Het design stelden we samen met de jongens van wrapmybike.nl. Jullie kozen voor ‘de minions’ Een fiets vol knalgele beestjes. Demonteren en plakken maar. Het frame wordt tot op de laatste bout gedemonteerd en persoonlijk overhandigd in Medemblik.

De maten van de buizen worden opgenomen en grote stickervellen worden op maat geprint. Met snijtape, een heteluchtföhn, geduld en vooral vakmanschap wordt de folie zonder enige luchtbel om alle kleine hoekjes en randen geplakt.


Uit nieuwsgierigheid probeerden we zelf ook wat delen te wrappen. Nou, dat viel niet mee. De vakman doet het nog even voor.


Twee blije bazen met hun afgeronde plakwerk. Kijk eens op wrapmybike.nl wat ze daar allemaal voor je kunnen maken/plakken. Vraag vooraf na of het merk van je frame de garantievoorwaarden behoud wanneer je frame is ‘ingepakt’.

Na het wrappen is het tijd de fiets op te bouwen. Eerst alle boutjes weer op hun plaats, dan de onderdelen. Voor deze fiets verzamelden we diverse topproducten om uit te testen.

Ooit geweten dat een frame zo veel losse onderdelen heeft? 72 stukjes frame. En dan tellen we de lagers niet eens mee.


En dan nu, sleutelen!


Aan de voorkant monteren we een Öhlins RXF evo


Aan de achterkant een speciale Fox DPX2


Shimano XTR, een duurtest met deze groepset volgt.


Instelbare reach en ‘brakepoint’.


Erg brede Hunt enduro wielset. Gewoon aluminium en nog betaalbaar ook!


Specialized SWAT onderdelen. Erg handig!


Had jij hem al gespot?


Sexy vanachter…


Slank en laag van voren…


Van ontwerp…


Naar realiteit. Ready to rock!


En zolang het buitenland een no-go is, vermaken we ons op de dijk. Ook leuk.

Wat vinden jullie van het eindresultaat? Vanaf volgende week, rijtechniek, sleutel tips en veel meer.