Damn. De vakantie komt eraan. Remblokken op. Even een paar setjes scoren voor je op reis gaat. Veel merken hebben er nogal een sport van gemaakt om remblokken peperduur te maken. Vooral Shimano kan er wat van en vraagt gerust bijna 40(!) euro voor een enkele rem als je dubbele zuigers gebruikt. Gelukkig is er een alternatief. We rijden al een tijdje met de stoppers van Jagwire. Simpel en, met een prijs van €14,95, heel goedkoop.

Ze zijn er in diverse hardheden. Van ‘Organic’ en ‘Semi-Metallic’ (getest) tot extreem duurzaam met de ‘Pro Extreme Sintered’. Jagwire maakt een heel jargon aan blokken. Voor Magura, Sram, Formula en Shimano.

We gebruikten de Semi-Metallic blokjes. Te herkennen aan de rood gekleurde stalen achterplaat. De afmetingen van de remblokken zijn gelijk aan het origineel en ook de remkracht is evenredig. De blokjes laten zich makkelijk inremmen. Even wat rondjes door de straat en je voelt de remkracht toenemen. De Semi-Metallic’s zijn het meest allround. Behoorlijk hard en daardoor slijtvast. Na een dagje bikepark zien ze er nog als nieuw uit en ook tijdens regenachtige omstandigheden houden ze lang stand.

We rijden er mee in het hooggebergte en testen de blokken tijdens afdalingen van dertig minuten en langer. Op dit soort momenten wordt het hele remsysteem (extreem) warm met verkleurde schijven tot gevolg. De blokken slijten nu aanmerkelijk harder en we gebruiken dan ook de ‘pad contact’ adjuster op de Magura MT7 remmen geregeld. Hiermee stel je de afstand van de blokken tot de remschijf in. Zo behoudt je dezelfde remkracht. Na ongeveer 5000 daalmeters is het beste er wel van af. De remblokken zijn zeker nog niet op qua voering, maar de remkracht wordt beduidend minder. Een wissel van blokken en opnieuw afstellen van de rem lost het probleem op.

De gebruikte blokjes gaan in de reserve doos. Die kunnen prima nog honderden kilometers mee op minder extreem terrein. Al met al zijn de Jagwire remblokken een meer dan prima alternatief voor de veelal duurdere originele stoppers. Monteren is simpel, de verkrijgbaarheid goed. Eigenlijk kan ik geen reden bedenken waarom je het dubbele zou betalen voor het origineel.


De links in onze artikelen verwijzen soms naar online shops. Bestel je daar iets via Fiets.nl, dan help je ons deze site te blijven maken. Het kost jou niets extra’s.