Voor Fiets 11 maakten we een artikel met drie custom racers die je voor minder dan 3000 euro aan kunt schaffen. Onlangs kon je alles lezen over de Massini Veneto II Disc, nu is het tijd voor de Origine Axxome II GTO.

In 2021 testte collega Léon van Bon de Origine Axxome II GTR EVO Disc. “Het frame is kwalitatief prima in orde”, zo schreef hij. “Netjes afgewerkt en met goede rijeigenschappen. Het punt waarop deze fiets achterblijft is karakter. Ik mis uitstraling. Een leuk kleurtje zou daar al een hoop aan kunnen doen. Maar ook qua ontwerp loopt het frame wat achter op de huidige ontwikkelingen, met zijn hoog aangezette achtervork en kabels voor de balhoofdbuis.”

Origine Axxome

Nou, hier staat hij dan: de derde generatie Axxome van dit Franse merk. Dit model is er nu in twee versies. De GTR (de hardcore racer, zeg maar) en deze GTO (endurance). De kabels zijn nu wél weggewerkt. Dat wil zeggen, ze lopen via de onderzijde van de stuurpen de balhoofdbuis in. Je stelt de fiets helemaal zelf samen – vanaf 2.340 euro, met Shimano Tiagra – daarna wordt hij speciaal voor jou opgebouwd en thuis afgeleverd.

Onze testfiets met Shimano 105 R7020 kost nog geen 2.800 euro. Hij weegt 8,2 kilogram. En ja, onze testfiets had een kek kleurtje: green black. In principe gebruikt Origine deze lak alleen voor hun Grax III-gravelbike, maar als klant kun je dus ook om zo’n ‘gravelkleur’ vragen voor je racer. Het lakken gebeurt namelijk pas nadat je de fiets hebt besteld. Ben je geen fan van groen? Geen probleem. De Fransen bieden zoveel kleuren aan, dat je op dat gebied altijd wel slaagt.

Als Asterix

Zijn we tevreden met onze ‘bestelling’? Zeker– en als we dat niet zouden zijn geweest, was dat onze eigen ‘schuld’. Tijdens het kiezen zie je namelijk continu hoe je fiets eruit gaat zien. Nu zijn wij sowieso fan van zulke diepe groentinten, dus het uiterlijk is in onze ogen al een pre. Daarnaast doen de grote gouden decals op de onderbuis ons een beetje denken aan de titel van een Asterix-album: nog een pre in ons boekje. Verder kleuren het zwart van de ‘105’, de Ritchey-onderdelen en de eigen wielen goed bij elkaar. De GTO is gebouwd op het maken van kilometers. Je zit vrij ontspannen op het zadel en rijdt alsof je over rails zoeft. Sturen gaat prima, al is het geen bochtenmonster. Vind je dat jammer, dan moet je de GTR kiezen.

Technisch hebben de Fransen het goed voor elkaar. De integratie van kabels en leidingen is probleemloos. Sturen voelt nooit stroef aan. Shimano 105 schakelt uitstekend. En de wielen en banden? Ruim in orde. Dat laatste klinkt wellicht zuinigjes, maar de Axxome is elke franc waard. En op termijn steek je er gewoon een lichtere wielset met soepelere banden in. Vive la France!

Specificaties Origine Axxome GTO

Prijs: 2711 euro
Frame/voorvork: carbon/carbon
Gewicht: 8,2 kg (excl. pedalen)
Groep: Shimano 105 2x 11, 50/34, 11-32
Wielen: Prymahl Oriona 30R
Banden: Hutchinson Fusion 525mm
Zadel en -pen: Selle Italia SLR Boost/Ritchey
Stuur en -pen: Ritchey/Origine
Maten: XS, S, M, L, XL en XXL

Meer informatie vind je op de website van Origine.