Deze Stevens San Remo is de goedkoopste racefiets binnen het aanbod van Stevens. Dat de Duitsers beginnen bij een prijs van bijna 1000 euro houdt in dat ze niet de goedkoopste zijn en dat ze dat doen om de kwaliteit te waarborgen.

Een heerlijk frisse racer, zo in het Lightning Red. Oversized 6061 aluminium frame. Deels geovaliseerd – vooral de onderbuis en de staande buis bij het bracket, deels rond. Het bracket heeft een gewoon schroefdraad, de achtervorken zijn slank en staande achtervorken lopen vloeiend over van de bovenbuis naar de achterpatten.

De derailleurkabels lopen door het frame; ze komen weer buiten onder het bracket. Verder een carbon vork met aluminium vorkbuis en 1 1/8 lagers. We hebben in tijden niet meer zo’n stijf frame op de meetbank gehad. Dat maakt de San Remo uitermate geschikt voor krachtige rijders.

Stevens heeft voor degelijkheid gekozen: complete 10-speed Tiagra-groep, Fulcrum Racing Sport en 25 millimeter Conti’s. De klassieke geometrie en de onderdelen uit eigen huis zorgen voor een prettig ogende en rijdende racer. Het is geen wonder van comfort, eerder gewoon heel stoer en stevig. Een bochtje insturen en demarreren gaat prima, al komt-ie door het hoge gewicht wat traag op gang en moet je hem af en toe flink op zijn staart trappen.

Als je een complete beginners racefiets zoekt, dan is de San Remo een uitstekende keuze. Tiagra schakelt bijna net zo snel als 105; er zit iets meer vertraging in, maar dat merk je alleen als je 105 kent en extra snel wilt op- en afschakelen. Samenvattend: de San Remo is een degelijke, maar relatief zware allrounder met eenvoudige, maar goed functionerende componenten en weinig comfort. En hij is wel gewoon echt mooi!