Het is een beproefd recept bij Ridley. Eerst een carbon model uitbrengen en dan een aluminium versie. Zo is dat gegaan bij de Fenix, de X-Trail en ook bij de Helium.

De Helium zien we vooral boven de boomgrens, het is een typische fiets voor de echte klimmer. Licht, relatief eenvoudig en in feite uiterst basic. In vergelijking met bijvoorbeeld de aero Noah Fast oogt de Helium wat gewoontjes. Maar de rijeigenschappen… oef. Er is al enkele seizoenen deze Helium SLA. Minder opvallend. SLA staat uiteraard voor aluminium. 6061- aluminium, oversized en geovaliseerd, slanke staande achtervork en platte liggende achtervork, een bracket met BSA-draad en een lichte, rechte volledig carbon aero voorvork. De derailleurkabels lopen deels binnendoor; onderlangs het bracket naar de achterderailleur en bovenlangs naar de voorderailleur.


Foto’s: Remco Veurink

Alleen compleet

Ridley bood de Helium SLA aan als frameset (899 euro) maar dit seizoen alleen als compleet model met Tiagra en 105. Met altijd een FSA Gossamer Pro-crankstel. Compleet met 105 11-speed weegt de Helium SLA 8,6 kilo. Dat is geen gewicht voor een klimfiets, maar dat is dan ook weer niet het inzetgebied voor deze SLA. Feit is wel dat-ie in deze uitvoering lijkt te roepen ‘Ga naar Valkenburg voor een ritje!’ Daar komt-ie dan weer helemaal tot zijn recht. Lekker stijf, licht ook, niet te nerveus of bonkig.

Dat aluminium ‘hard’ is kunnen we zeker niet onderschrijven. Voor comfort zorgt de 27,2 millimeter – behoorlijk – uitstekende carbon zadelpen en de slanke achtertrein. Een heerlijke racer met een fraaie allround geometrie. En mooi: de Forza-wielen met halfhoge velgen en 32 spaken met 25 millimeter Rubino’s. Verder is deze Helium SLA ook gewoon mooi. Simpel rood met stoere decals. Wat er beter kan: de Forza- remmetjes (vaag gedrag, sponsig ook) horen niet op een racer van meer dan 1000 euro. Je dealer weet dat ook wel, dus ga meteen in onderhandeling over een paar Shimano 105- remmen. Neem maar een Limburgse vlaai voor hem of haar mee als je terugkomt uit het zuiden…