Op avontuur

Every road is yours’. Met deze slogan introduceerde in de zomer van 2017 Merida de Silex. Een fiets om op fietsvakantie te gaan, woon-werk te doen, off road te gaan en ook nog voor snelle ritten met je maatjes. De Silex is een -zoals wij dat noemen-  Gravelbike.

Silex 7000, het klinkt als een blender of citruspers

De Silex is er in carbon en in aluminium. De Silex met drie nullen -9000, 7000 en 6000 hebben een CF2 carbon frame en full carbon voorvork. De 700, 600, 400, 300 en 200 hebben een 6066 Lite aluminium frame met full carbon voorvork. In Nederland zijn de 300  (€ 1299,-)  en 700 (€ 2299,-)  en deze 7000 (€ 2999,-) beschikbaar.  Wat zit er op en aan? Het frame is geschikt voor zowel 650B wielen als 700C wielen. Er passen onder andere 2.25 inch Schwalbe banden, 42 mm Conti Contact en 47 mm WTB banden in. Uiteraard alleen schijfremmen, 160 mm schijven, flat mount en 12 mm steekassen voor en achter. De bovenbuis loopt flink af, de staande achtervork loopt onder de zadelpenklem door naar de bovenbuis. De zadelpen is een 30,9 mm exemplaar.

Mooie details

Op het frame heel veel nokken: voor spatbordjes en dragers en ook voor vijf (!) bidonhouders. De geometrie van de Silex is een speciale: een lange balhoofdbuis, een lange bovenbuis ook, maar dan wel in combinatie met een zeer korte stuurpen. Daarnaast een vrij flauwe balhoofdhoek en een flinke wielbasis. En doordat je een lange balhoofdhuis hebt kun je de spacers ook thuis laten. Het stuur is een eigen creatie en is een gravelmodel met wijd uitlopende ‘bocht’ en een ‘kleine’ drop. Het resultaat is dat je als rijder behoorlijk rechtop zit.

onbeperkt ruimte voor vanalles

‘Every road is yours’. Yep. Brede banden: check. Schijfremmen: check. Onverwoestbaar: check. Waar zouden wij de Silex inzetten? Silex is trouwens een natuursteen, ook wel bekend als vuursteen. Rechtdoor, gas geven, handjes op de remhendels en niet op of om kijken. Een crosser is die zeker niet; Een snelle fietsvakantie met bepakking, snel woon-werkverkeer, een trektocht met een tentje. Gewoon eens van Maastricht naar Amsterdam fietsen (denk: verkeerd rijden, Belgisch asfalt, slecht weer). Dat soort zaken. Lekker op avontuur, geen ‘all inclusive’ met een polsbandje. Denk: 16 jaar, bromfiets, bepakking, geen geld en op avontuur. Maar nu mag je lekker trappen. Nog mooier.