Zichtbaarheid in het verkeer is in deze donkere dagen van groot belang. Uiteraard doe je dat met goede fietsverlichting. Maar je kleding kan daar ook bij helpen. Met de moderne High Visibility technieken kunnen fabrikanten prachtige functionele fietskleding maken, die je in het donker laten oplichten als een kerstboom. En dat terwijl ze er heel normaal en stijlvol uitzien als er geen licht op schijnt.

AGU heeft zelfs een complete lijn met kleding en accessoires onder de familienaam HIVIS. Ik testte een setje van top tot teen. Dus met een waterdichte wielercap, een jack, broek, overschoenen en handschoenen. We hebben het effect even op video proberen vast te leggen, zonder fietsverlichting om duidelijk te laten zien hoeveel zichtbaarder je bent dankzij de HIVIS reflectie op de kleding.

Windproof II handschoenen

Laat ik beginnen met mijn favoriete kledingstuk, de handschoenen. Die zien er namelijk niet alleen te gek uit, ze zitten ook heerlijk. Met een elastische manchet die precies goed van lengte is. Op de palm zit anti-slip padding en op de vingertoppen materiaal waardoor je een smartphone nog goed kunt bedienen. Dat heb ik uiteraard ook even getest, ging inderdaad best goed, al is een berichtje typen lastig doordat je vingertoppen nogal breed worden. Maar apps openen, foto’s maken, dat soort werk, ging allemaal prima. Bovenop, bij de duim zit zachte fleece. Lekker zacht om je neus mee af te vegen, zoals alle goede handschoenen dat hebben. Ze heten Windproof II, en zijn inderdaad goed winddicht. Een buitje kunnen ze ook best aan en ze zijn lekker comfortabel bij temperaturen net boven nul. Ze kosten €34,95 en gaan van maatje S tot XXXL.

Overschoenen

De overschoenen zijn de Nova HIVIS uitvoering. Waterdicht, met getapete naden. Onderaan een klittenband sluiting en achterop een rits met extra lusje om ze makkelijk vast te pakken. Aandoen ging simpel dankzij de grote opening. Ze zijn niet superwarm, de binnenkant heeft wel een soort fleecevoering, maar er is weinig isolatie. Waar ik ze natuurlijk voor testte was de HIVIS toevoeging. En die werkt perfect. De complete ‘enkelkraag’ is van reflecterend materiaal en ook de achterkant bij de rits en de zijkant van de overschoen zijn voorzien van het zilveren reflectiespul. In daglicht ziet het er vrij onopvallend en stijlvol uit, schijn je er met een koplamp op, dan springt het er uit en kun je het als automobilist haast niet missen. Vooral omdat je voeten bewegen, is dit misschien wel het meest opvallende deel van de highvis collectie. Ze kosten € 39,95.

Jack en broek

De AGU HIVIS collectie heeft dames- en herenkleding, ik kreeg het zwarte windjack (PRO HIVIS) mee voor de test. Er is ook nog een gele versie. Zoals ieder windjack is het een dunnetje. Je moet er ’s winters dus wel iets onderaan. De snit is echt voor fietsers, de pasvorm is het best met de armen naar voren. Voorop zit reflectie, maar die doet niet zoveel als je voorovergebogen over je stuur hangt. Op de mouwen en achterop zit ook nog wat reflectie. Vergeleken met de handschoenen en overschoenen is het jack minder opvallend, al doen de HIVIS stippen op de middelste (van de drie) achterzak hun werk goed. Die zak heeft ook nog een ritsje met toegang tot een waterdicht extra zakje. De kraag is netjes afgewerkt, de ritssluiting wordt verborgen achter een lipje zodat die niet irriteert bij je keel. De jas komt op 109,95 euro. AGU heeft trouwens ook nog een winterjack in de HIVIS collectie.

De broek is gemaakt van niet al te dik en erg soepel materiaal. Bij de bovenbenen zit winddicht en waterafstotend materiaal. Hij is erg elastisch en zit daardoor heel comfortabel.De broek is gemaakt voor niet te winterse temperaturen. Ik reed een wat langer ritje bij een graad of 7, dat was heel goed te doen. Waar ik niet zo van gecharmeerd ben is het wat glanzende uiterlijk, kwestie van smaak denk ik. De reflectiestippen op de zijkant bovenbeen en achterkant kuit geven veel zichtbaarheid (dat zie je ook in de video), ook weer extra opvallend dankzij het bewegendspatroon tijdens het fietsen. De zeem is vrij standaard. Ik zou er geen 200 kilometer mee gaan rijden, maar daar heb ik in het donker en in de winter toch al weinig zin in ;-). Voor de standaard woon-werk ritjes voldoet de zeem prima. Deze broek heet ‘Pro Lite HIVIS’ en kost 139,95 euro.

Op kop

AGU is ook je hoofd niet vergeten. Je kunt kiezen uit een petje (Pro Rain cap) met een klep die reflecteert. Of een muts (Nova HIVIS winter) met een reflecterende band rondom. In het filmpje zie je de pet. Die is waterdicht met getapete naden. De rand aan de binnenkant heeft een soort badstof materiaal, waardoor hij heel comfortabel zit. En hoewel lekker warm, gaat dit klakske niet over je oren. Als je dat wilt kies je voor de muts, die ook wat meer isoleert.

Conclusie

Wil je in het donker gezien worden, dan is HIVIS kleding, naast goede verlichting, een verstandige keuze. De collectie van AGU mag gezien worden. Bij daglicht is het stijlvol zwart met grijze/zilveren accenten. In het donker val je echt een stuk beter op zodra er licht op je valt. Zoals het een Hollands merk betaamt gaan ze tot lekker grote maten. De afwerking ligt op hoog niveau, ritssluitingen zijn netjes af- en weggewerkt, naden allemaal prima in orde. Ben je op zoek naar dit soort kleding, dan is de HIVIS collectie zeker het overwegen waard.

Meer info: agu.com/hivis