Evoc heeft zich sinds kort ook op de bikepack markt gestort. Rijden met tassen is hot. Of er nu iets in zit of niet. De in grijs, of mosterdgeel, verkrijgbare tasjes zijn allen te koop in twee verschillende maten en bedoeld voor lange dagritten of korte weekendtrips. De tassen zijn zodoende dan ook wat kleiner en compacter dan bij de concurrent. Wil je een slaapzak meenemen dan zal er behoorlijk gepropt moeten worden.

Fijn bagage verplaatsen

Ritten die te lang zijn om alle spullen in je achterzak mee te nemen of avonturen waarbij een rugzak niet ideaal is. Dat zijn de dagtrips waarvoor Evoc deze tassen heeft ontwikkeld. Denk hierbij aan het beklimmen van Alpentoppen met een overnachting in een berghut of een weekend-gravel-trip met bed&breakfast als tussenstop.

Om als merk boven het maaiveld uit te steken moet je met iets goeds komen. Iets unieks. Evoc doet dit door samen te werken met Boa en als eerste tassenmerk een sluitsysteem met draaiknoppen aan te bieden. Een schot in de roos. We testen de tasjes onder andere tijdens een tweedaagse enduro trip in Griekenland. Ondanks het behoorlijk heftige terrein geven de tassen geen krimp en blijven perfect op hun plaats zitten. Een utopie bij nagenoeg ieder ander merk.

Dat blijft prima zitten!

Stuurtas

De stuurtassen, te koop in 2,5 en 5 liter versies zijn zoals gezegd verkrijgbaar in grijs of geel. De tas wordt voorgevormd door een stevig kunststof harnas. Dit zorgt ervoor dat het geheel goed zijn vorm behoudt. Het nadeel hiervan is dat je niet nog even een jackie te veel mee kan nemen door extra te proppen. Kunststof rekt niet.

Het kunststof geraamte binnenin.

Een stevig waterdicht materiaal is gebruikt om de tas van te maken. Zowel links als rechts kan de tas open. Sluiten doe je met een velcro strap waarna je ze oprolt om waterdicht te maken. Één vervelend puntje: Niet alleen waterdicht, ook luchtdicht. Wanneer je het zaakje oprolt krijg je zo al snel een flinke ballon. Een aflaatventiel zoals bijvoorbeeld de tassen van Topeak hebben zou hier een mooie toevoeging zijn.

En dan het verkooppunt van deze set. Een boa sluiting die het geheel stevig vast klemt. Een kunststof basis grijpt prima passend rondom het stuur, Ook een rizerbar past net. Twee lipjes haken vervolgens in elkaar waarna je de boel met de draaisluiting vastzet. Het ijzerdraadje kan wel wat hebben, er mag behoorlijk wat kracht gezet worden. Dit zorgt ervoor dat de tas echt, maar dan ook echt vastzit. Kasseien, alpine afdalingen op de mountainbike of whatever. De boel gaat geen kant op. Geen gerammel of wiebelende buil tegen je balhoofd. Het lijkt alsof het stuur en de tas een geheel vormen. Zeer knap gedaan!

Klein 2,5 liter, adviesprijs 120 euro
Groot 5 liter, adviesprijs 140 euro

Frametassen

Twee frametassen biedt Evoc aan. Klein maar fijn. Een ‘top tube bag’ en een klein model welke in iedere willekeurige driehoek geplaatst kan worden. De tasjes zijn geschikt om gereedschap en repen in te verstoppen. Eventueel een klein windjack of een paar armstukken maar dan houdt het ook wel op. De bovenbuistas heeft een zeer prettig kattenluikje waar kabeltjes doorheen kunnen worden gevoerd. Zo is het mogelijk je GPS computer op te laden en gelijktijdig je tas gesloten te houden.

De bevestiging van de tasjes is dik in orde. Antislip strips en lange velcro straps zorgen voor voldoende grip. het formaat van de tassen is behoorlijk klein wat ze al snel erg stabiel maakt. De kwaliteit is dik in orde, maar hier hadden we wel graag een echt grotere variant bij gezien waarin wat meer past dan twee Snelle Jelles en een zakje Haribo.

Top Tube Bag 0,5 liter, adviesprijs 35 euro

Zadeltas

De zadeltas is net als de stuurtas een mooi stukje techniek. Zelfde materiaal, zelfde soort sluiting en verkrijgbaar in drie verschillende formaten. We probeerden de 2 liter versie. Een soort maxi zadeltas of mini bikepackmodel. Een kunststof geraamte intern houdt de vorm er goed in. Sluiten doe je de tas door hem op te rollen. Dit maakt het geheel direct waterdicht. Dat is meteen ook zo’n beetje het enige nadeel. Door het oprollen gaat er behoorlijk wat kostbare ruimte verloren. Dat zien we bij een volgende versie graag anders. De unieke gesp om het geheel compleet bij elkaar te houden werkt perfect net als het sluitsysteem met de Boa knop. Dit werk hetzelfde als bij de stuurtas en is echt de eerste tas die ik gebruikt heb waarmee je zonder ‘gezwiep’ uit het zadel kan klimmen. De tas is zit rotsvast aan de zadelpen, gaat geen kant op. Echt dé reden om deze tassen aan te raden!

Chique sluitsysteem

Klein 1 liter, adviesprijs 100 euro
Middel 2 liter, adviesprijs 120 euro
Groot 3 liter, adviesprijs 140 euro

Conclusie

Zoals je merkt ben ik zeer enthousiast over de kwaliteit en het gebruikte sluitsysteem van de Evoc tassenset. Geen tassen die zo stabiel zijn als deze. Momenteel heeft Evoc zich op een zeer beperkte doelgroep gefocust denk ik. Want wie koopt er tassen van dit prijsniveau om te gebruiken op dagtochten? Waarom niet voor hetzelfde geld een set kopen die wat meer opbergruimte biedt waardoor je ook meerdere dagen van huis kan en wél een slaapzak of tent kan meenemen.

Een kwaliteit zeer hoogwaardig product wat nog beter wordt wanneer er een versie komt die groter is en daarmee breder inzetbaar zou zijn.
Meer info: evocsports.com