Wat is nu een betere tijd om een review over de nieuwe S-Works 7 Vent schoenen te plaatsen dan middenin een hittegolf. De schoenen zijn hier speciaal voor ontworpen, overal waar je kijkt zie je ventilatiegaten zitten. Het moeten de coolste schoenen ooit zijn, een claim die je natuurlijk op twee manieren kunt bekijken. In ieder geval heb ik ze al prima kunnen testen in de omstandigheden waarvoor ze bedoeld zijn.

Airflow?

Laten we beginnen met het onderuit halen van een mooie marketingclaim, dan hebben we dat maar vast gehad. Op de plaatjes zie je de luchtstroom die via de bovenkant door de schoen gaat en er aan de achterkant weer uitkomt. Dat kan wel, maar niet als je voet er in zit. En daar gaat het nu juist om. Grappig feitje is dat ik vorig jaar bij een persintroductie van Giro schoenen aanwezig was, die om die reden juist zijn gestopt met de ventilatiegaten aan de onderkant. Die doen toch nauwelijks iets. Overigens hebben ook zij jaren beweerd dat het wel zou werken, wat dat betreft moet je alle marketingclaims maar met een flinke korrel zout nemen.


Mooi plaatje, maar zo werkt het natuurlijk niet als je voet er in zit

Coolste schoenen

Dan het goede nieuws. De S-Works 7 Vent schoenen zitten vol (ook op plekken waar je er wel iets aan hebt) met ventilatiegaten. Voorop de tenen zitten twee grote luchthappers, een groot deel van de bovenkant bestaat uit ‘gaas’, de tong is geventileerd en ook de binnenzool is geperforeerd voor maximaal ademend vermogen.


Alleen teenslippers zijn luchtiger

Wat je daar in de praktijk van merkt vraag je je af? Nou, best veel. In combinatie met het ‘coole’ wit, zijn dit inderdaad de luchtigste schoenen die ik ooit gedragen heb. Het is niet zo dat je de koele lucht tegen je voeten aan voelt blazen, maar ik voel serieus veel verschil met een paar donkere schoenen zonder al die ventilatie. Branderige voeten behoren hiermee tot het verleden. En dat is best fijn.


Als je door de schoen heenkijkt zie je alle ventilatie goed zitten

Meer pluspunten

Waar ik in eerste instantie vooral blij door werd verrast zijn de nieuwe BOA sluitingen, BOA® S3-Snap dials heten ze in vaktermen. Deze zijn uniek en ontworpen in een samenwerking met Specialized en BOA, je komt deze dus niet op andere schoenen tegen. En ze zijn niet minder dan perfect. De bediening is ongekend soepel en de fijnafstelling is echt super. Eén klein klikje strakker of lossen gaat zo abnormaal makkelijk, dat moet je echt ervaren om het te geloven.


Zonder overdrijven, de beste BOA’s ooit!

Als zool is de FACT Powerline™ gebruikt. Een knalstijf carbon geval van slechts 66 gram (in maat 42). Dankzij het stijve materiaal voel je nooit je pedalen doordrukken, precies zoals ik het graag heb. Dankzij al het lichtgewicht materiaal van de upper komt een complete schoen op 230 gram. Nog een pluspunt, maar dat is erg persoonlijk, is de breedte van de schoen. Ik heb erg brede voeten en in deze Vent’s krijg ik alle ruimte. Zoveel zelfs dat er een beetje een vouw ontstaat in de bovenkant, dat ziet er niet echt heel mooi strak uit. Maar het zit wel heel comfortabel.

De bevestigingspunten in de schoen kun je omkeren, zodat je nog 5 mm naar achteren kunt met de schoenplaatjes, mocht je daar behoefte aan hebben. Ook het vermelden waard zijn de inlegzolen. Daar wordt nogal eens op bespaard, maar dat is bij deze schoenen zeker niet het geval. De stevige, voorgevormde, inlegzolen zitten heerlijk. Ook de hielcap is prima. Stevig en hij houdt mijn voeten prima op zijn plek, ook bij een stevig sprintje.


Ook onderaan ventilatie, over het nut daarvan verschillen de meningen

Even slikken

Een behoorlijke lofzang hierboven, maar het is niet alleen maar liefde wat de klok slaat. Wat denk je van een prijs van 399,90 euro?!?!?! Kom op Specialized, 400 euro voor een paar fietsschoenen? Willen julie niet dat iedereen kan genieten van fijne schoenen, dat moet toch wel een beetje normaler kunnen? Ik ben ook benieuwd hoe de schoenen er over een paar maanden uitzien. Dat maagdelijke wit begint na drie weken wel een beetje smoezelig te worden, daar doe je denk ik weinig aan. Ik kom er na de zomer nog wel een keer op terug.

Anyway, het verandert weinig aan de conclusie. Als je die stapel euro’s wel kunt missen vind je waarschijnlijk nergens coolere en koelere schoenen, die ook nog eens heerlijk zitten.

Meer info: specialized.com