Cube kennen we natuurlijk al van de fietsen, maar het loont de moeite om ook de helmen en schoenen een keer te proberen. Wij hebben de Cube RD C:62 SLT schoenen uitgeprobeerd.

Schoenen kopen bij Cube. Om heel eerlijk te zijn komt dat niet snel in mij op. Als ik voor schoenen zou kiezen, zou ik al snel de webshops van Sidi, Fizik of Suplest bekijken of er mooie pareltjes tussen zitten. Bij Cube kijken voor nieuwe schoenen? Nee, dat niet. Maar in die val trapte ik enkele weken eerder ook al. Ik kreeg een helm van Cube opgestuurd en had daar ook amper verwachtingen bij. Inmiddels zijn we wat maanden verder en maak ik nog altijd met veel plezier mijn rondjes met de Cube Helmet Heron. Oftewel: met een licht vooroordeel ging ik de test in, maar in mijn achterhoofd wist ik dat het wel eens positief mee zou kunnen vallen.

Allereerst wat informatie over de schoen. De Cube RD C:62 SLT is het topmodel van Cube en heeft een prijskaartje van €269,95. Daarmee kun je al aannemen dat het gaat om een schoen met carbon zool, en dat klopt ook. Op schaal van 1 tot en met 10 in de stijfheidsindex scoort de stijfheid van de zool een 10, volgens Cube. Aan de onderkant van de schoen kun je dat cijfer ook duidelijk terugvinden.

Cube C:62 SLT
Een 10!

Wat verder opvalt aan de schoen is dat de zool is uitgerust met een hak om op te steunen, een ventilatiestukje onder de voorvoet en dat de bovenkant is voorzien van PU-leer, waardoor vuil niet snel aan de schoen blijft plakken. De schoen voelt ook glad aan. De neus is extra stevig gemaakt en is met geen mogelijkheid in te drukken. De schoen sluit je door middel van twee draaiknoppen van Atop. Eenmaal in de schoen valt op dat ter hoogte van de hak een anti-slipsysteem is toegevoegd. Daar voelt het wat schuurderig aan. Ten koste van de maatvoering gaat dat overigens niet, want zelfs met dikke wintersokken aan zat de schoen prima.

Cube C:62 SLT
Het zicht vanaf de bovenkant. 

Cube C:62 SLT
Extra kussentje bij de hak. Hierdoor blijft de voet goed in de schoen zitten. 

Hoe zit het?
De schoen zit lekker comfortabel. Enigszins verrassend vind ik dat wel, want van de buitenkant oogt de schoen nogal groot en lomp. In vergelijking met schoenen van andere merken die ook rond de €300 kosten, vind ik de Cube RD C:62 er niet zo strak uitzien. Smaken verschillen, maar de zwarte kleur met grijze tintjes trekt niet direct mijn aandacht. Daarom vind ik het ook jammer dat de schoen er alleen in het zwart is. Een opvallend kleurtje zou de uitstraling van de schoen wat mij betreft goed doen. Qua looks zou ik ‘m nu absoluut niet kopen, terwijl de functionaliteit en kwaliteit gewoon goed is.

Wat ook niet meehelpt zijn de draaiknoppen van Atop. Schoenen van bijvoorbeeld Decathlon zijn uitgerust met Atop draaiknoppen en ook op Ekoï materiaal zien we Atop vaak terug. Bij de wat betere, duurdere merken zien we vaak een Boa-draaisluiting of een eigen variant zoals bij Sidi. Wat het zegt? Dat er is bespaard op details. Dat verklaart deels de iets lagere prijs, maar nogmaals: het oog wil ook wat. Een saaie, zwarte schoen met simpele draaiknoppen vallen direct op. Ben ik dan iets te kritisch? Misschien wel, maar als je €269,95 moet neerleggen mag dat ook wel.

Cube C:62 SLTCube C:62 SLT

Dat de schoen aan de binnenkant héél comfortabel zit en een superstijve carbon zool heeft, zie je niet in een oogwenk. Ik heb vaak met de schoenen gereden en vind ze echt heerlijk zitten. Comfortabel, stijf en lekker luchtig. Daarnaast klopt het dat ze niet snel vies worden: met een simpel doekje veeg je de viezigheid gewoon weg.

Kortom: mijn eerste indruk van de schoen was niet bijster positief, maar na een paar keer proberen ben ik wel enthousiast geworden. Het is gewoon een heel fijne, comfortabele schoen met veel stijfheid. Wellicht wel aan de prijzige kant, maar eenmaal om de voet heb ik echt weinig te klagen.

De schoen is vanaf maat 39 tot maat 47 te koop. Hij is er ook in een variant voor het mountainbiken. Kijk op de site van Cube om een dealer bij jou in de buurt te vinden.