De Quarq TyreWiz is een ventiel met sensor dat draadloos je bandenspanning doorstuurt naar een app of je fietscomputer. Voor 259 euro krijg je er twee, zodat je voor en achterwiel kunt monitoren.

Ik probeer nu al een paar dagen te bedenken wat het nut kan zijn. Ik kon niet veel bedenken. Je kunt realtime monitoren of je band leegloopt, niet echt heel nuttig want dat voel je zelf ook wel. Volgens Quarq, dat is het ‘slimme gadgets merk’ van SRAM, kun je nu voor het eerst ‘real time tire pressure data’ gebruiken om ‘decisions’ te maken die rolweerstand, grip, slijtage en comfort bepalen. Je krijgt persoonlijk advies over de beste bandenspanning voor jou. Op de weg zie ik het nut echt totaal niet, voor op de mtb zou ik me nog kunnen voorstellen dat je wilt weten of je onderweg misschien wat lucht verloren bent. Of, als je wat spanning wilt verlagen onderweg dat je direct in de app ziet welke bandendruk er nog overblijft. Ook al zal iedere enigszins ervaren mountainbiker ook zonder deze dingetjes prima kunnen aanvoelen of er lucht bij of juist uit moet.

De enige feature die wat mij betreft nog een beetje nuttig is, zijn de ingebouwde leds die oplichten als je bandenspanning onder een bepaalde waarde komt. Dan wordt je voor je ritje gewaarschuwd dat er even wat lucht bij moet. Die ondergrens kun je zelf instellen in de app. In die TyreWiz app voer je jouw gewicht in, dat van je fiets en welke bandenmaat je gebruikt. Daar komt dan een advies uit voor de bandenspanning. De TyreWiz is vanaf juni te koop

Mocht jij er 259 euro voor over hebben, dan krijg je dit:

  • Twee sensoren.
  • Koppelbaar met iPhone en Android via NFC.
  • Data met een maximale afwijking van +/- 2%.
  • Werkzaam op CR1632 batterijen die 300 uur meegaan.
  • Waterdicht: IP67.
  • Tooltje om de ventielkern te verwijderen.
  • Geïntegreerde leds.