Campagnolo introduceert hun bekende Shamal wielset nu in carbon, voor schijfremmen en met een grotere interne velgbreedte. De Shamal Carbon DB is de precieze type aanduiding. Ze zetten de vernieuwde wielen in de markt als ‘endurance’ wielset.

De naam Shamal gebruikt Campa al sinds 1992, in die tijd zijn de wielen al aan flink aantal keer verbeterd. Met een interne breedte van 21 milllimeter zijn ze geschikt voor 25, 28 en 30mm wegbanden. En dus inderdaad zeer geschikt voor in de fiets die je gebruikt voor lange dagtochten en waar je het extra comfort van dikkeren banden kunt gebruiken. Campa noemt in het persbericht al dat ze ook heel geschikt zijn voor gravelbanden (tot wel 65mm volgens het persbericht), een markt waar zij ook wel brood in zien. Volgens de geruchten zit hun eigen Campagnolo gravelgroepset er aan te komen….daar kon je natuurlijk op wachten.

Verschil in velghoogte

De velgen zijn geschikt voor tubeless gebruik, maar met binnenbandjes kan natuurlijk ook gewoon. Er zitten gaan gaten in de binnenkant van de velg, velgtape is dus niet nodig om ze luchtdicht te krijgen. De binnenmaat is dus 21mm, van buiten meten ze 28,1…om heel precies te zijn.

De velg is gemaakt van unidirectional High Modulus carbon en worden niet gelakt. Voor en achter hebben de velgen niet dezelfde hoogte. 40mm aan de achterkant en 35mm voor het voorwiel. Volgens Campa de perfecte mix voor controle en krachtoverbrenging. De aluminium naven zijn ook vernieuwd, met een ‘cup-and-cone lagersysteem. Dit is simpel zelf af te stellen en ook zijn de lagers makkelijk te vervangen. Remmen gaat met schijven, die je vastzet met een centerlockring. De wielen worden met de hand geassembleerd en vervolgens elektronisch gecontroleerd. Ze zouden dus kaarsrecht uit de doos moeten komen….en ook een hele poos zo blijven.

Het spaakpatroon is onveranderd, G3 (Campa patent) achter, dus 8 setjes van 3 spaken om in totaal op 24 stuks uit te komen. Die zijn double butted en van staal. De nippeltjes zijn van aluminium. De wielen worden gegarandeerd tot 120 kilo, dat is inclusief fiets (en bagage!).

Een complete set weegt 1585 gram en gaat €1299 kosten. Beschikbaar in Darklabel, met Campagnolo, Shimano of SRAM XDR body.

Meer info: campagnolo.com