Wanneer je bij de inschrijving van je toertocht iemand met Enve wielen langs ziet fietsen dan weet je één ding zeker: Die heeft hem even lekker uit de broek laten hangen. Of iets met gelijke strekking. Enve is mooi, vet en bij de meeste bike-a-holics begint het kwijl vanzelf over het randje van de onderlip te druipen. Vandaag lanceert Enve drie nieuwe wielsets. Even mooi, iets betaalbaarder. De Foundation collectie.

En dan hebben we het niet over dat glimmend bruine spul wat deelnemers aan MTV’s Ex on the beach op hun aangezicht smeren. De Foundation collectie is in het leven geroepen om de Enve wielen voor een (iets) bredere groep aantrekkelijk te maken. Want ja, de prijs is lager. En ook ja €1800 voor een set wielen is nog steeds heel veel geld.

Twee sets racewielen zijn er beschikbaar. De Enve 45 en Enve 65. Het nummer staat voor de velghoogte. Nippels zijn intern en de spaakgaten zijn versterkt op een unieke manier. Normaal worden spaakgaten geboord nadat de velg is geproduceerd. Nu worden de spaakgaten direct in de mal al tot stand gebracht. De kleine gaatjes zijn dus niet geboord maar de velg is in deze vorm ‘gebakken’.

De vorm van de velg is grotendeels gelijk aan de SES wielsets waardoor je kunt ‘genieten’ van het aerodynamische voordeel wat deze teweeg brengen. De bredere velg met een binnenbreedte van 21 millimeter vraagt ook om bredere banden. 25 tot 28 millimeter raad Enve aan. De velgen zijn ‘hookless’ Geen rand waar de band achter blijft plakken. Dit zorgt er onder andere voor dat er minder kans is op stootlek. Maar bovenal is de dikkere carbon rand een stuk sterker waardoor deze beter bestemd is tegen onverwacht impact. Alle Foundation wielen worden dan ook geleverd met 5 jaar garantie!

Alle wielen hebben een eigen Enve naaf met ratchet systeem. 40 Rammelende tandjes zorgen voor een zoemend geluid.

Enve 45 & 65
24 spaken voor / 24 spaken achter
Disc only
Geschikt om tubeless te gebruiken. 1540 gram (45) 1621 gram (65)
€1800,-

Enve AM 30 mountainbike wielset

Ook voor de bikers is er een Foundation wielset. De AM 30 heeft een 20 millimeter hoge velg met ruime 30 millimeter brede binnenmaat. De dikke hookless velrand zorgt ervoor dat het totaal op bijna 40 millimeter breedte komt. Flink aan de maat en hiermee direct lekker stevig en betrouwbaar. De AM 30 is dan ook vooral bedoeld all-mountain en enduro gebruik.

De wielset is beschikbaar in 27,5 en 29 inch en velgen zijn geconstrueerd met spaken uit het midden. De offset constructie moet zorgen voor een betere spaakspanning. De dikke typische Enve velgrand zou stootlek nagenoeg moeten uitsluiten. Inserts worden zelfs afgeraden!

Qua naven word er gekozen voor Industry Nine 101. In de achternaaf zitten 6 palletjes grijpen in 90 verschillende tanden. Dit zorgt voor een bijna direct aangrijpmoment én heerlijke ratel.

Enve AM 30
27,5 of 29 inch
28 spaken voor / 28 spaken achter
Disc only
Tubeless aangeraden
30 millimeter binnenbreedte
1850 gram
€1800,-

enve.com